Close search

Мандарината - плодът чудо

Мандарината - плодът чудо Мандарината е обявена за плод-чудо Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Мандарината е обявена за плод-чудо. Тя е не само вкусна, но и много полезна, зарежда ни с отлично настроение и позитивизъм. 

Ползата й е безусловна. Известно е, че цитрусите са едни от най–силните алергени и прекалената консумация на оранжевите вкуснотийки може да повлияе неблагоприятно на бъбреците и лигавицата на стомаха, следователно тези, които страдат от различни болести от типа на колит, гастрит, язви, нефрит, ентерит, холецистит, трябва да бъдат особено внимателни и да не изяждат килограми мандарини. С други думи, всичко трябва да се консумира с мярка.

Мандарините са най–яркият представител от семейството на цитрусите, който отлично запазва своите свойства по време на транспортиране. В състава на вътрешността влизат: 89% вода, захар (около 7%), киселини, пектинови вещества, минерални соли, гликозиди, етерични масла и витамини.
Мандарините са богати на витамин С (в 100 грама плод има 35 мг витамин), на витамини от група В (в частност В1 и В2), също витамини Р, К, D и провитамин А. Мандариновият сок съдържа калций, калий, магнезий. Тази напитка повишава апетита и подобрява обмяната на веществата. В състава си плодът не съдържа нитрати, всъщност, всички цитруси се характеризират с наличието на лимонена киселина, която не се се „разбира” с тях.

Не само вътрешността на мандарината се отличава с полезни качества, нейните кора и семчици също. Кората е богата на етерични масла, органични киселини, каротин, витамин С, флавоноиди. В семките се съдържат гликозиди, които действат благоприятно върху състоянието на стените на кръвоносните съдове.

В народната медицина, прясната кора се използва като средство против повръщане, при диарии и бронхити. Между другото, именно високото съдържание на феноликова аминокиселина, която се нарича синефрим, прави мандарината незаменима при астма и бронхити. Сушената кора на плода действа като успокоително върху нервната система.

От мандарините се приготвя масло, което намира широко приложение в козметиката. Използва се за направата на кремове и мазила, които правят кожата мека и еластична. Например, това масло се препоръчва на бременни срещу разтягане на кожата. Освен това, продуктът се употребява при понижен имунитет и като ароматерапия в банята. Най–важното е да не се прекалява. Не бива да се злоупотребява с маслата, ако имате чувствителна кожа, защото това може да доведе до петна, вследствие на пигментация, а в някои случаи и до изгаряне.

Мандариновият сок е полезен диетичен продукт. Той утолява жаждата, използва се като обезпаразитяващо средство, противомикробно и външно – при млечница (гъбички в устата).

Хранителна стойност при 100 грама:

  • Вода 88.5 мл
  • Белтъчини 0.8 г
  • Въглехидрати 8.6 г
  • Мазнини 0.0 г
  • Калории 38 кал

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност