Close search

Месец на шоколада

Месец на шоколада Февруари - месец на шоколада photo-credit

Всички обичаме шоколад, повечето от нас вероятно го ядат всеки ден, или поне няколко пъти седмично. 

Той е един от най-обичаните хранителни продукти в света, и мнозина биха казали, че не могат да живеят без него. Повечето от нас вероятно си мислят, че знаят всичко за този десерт, но foodpanda, ни представят 10 любопитни и интересни факти. 

Историята на шоколада започва в Северна и Южна Америка, преди повече от 4000 години. Първото какаово дърво е открито в тропическите гори на Амазонка. Думата шоколад идва от ацтеките – cacahuatl
Производителите на шоколад са били основно роби. Смята се, че в Африка са работели около 72 000 деца в шоколадовите ферми. Някои от тези деца, никога не са опитвали готовото сладко изкушение. 

Много шоколадови сладкиши съдържат малък процент от истинския шоколад, около 10%
Млечният шоколад е сравнително ново кулинарно изобретение. Измислен е през 1876 г., за да се смекчи горчивия вкус. Какаото е било смесвано с подсладено кондензирано мляко. 

Ацтеките са използвали шоколада като валута. Какаовите зърна са били толкова ценни, че с 10 зрънца, може да си купиш един заек, а 100 зрънца са стигали да си вземеш роб. Бедните жители са правили фалшиви зърна от глина.

Шоколадът е с високо съдържание на антиоксиданти, което го прави много полезен. Флавоноидите предпазват от рак и спомагат дейността на сърцето. 

Шоколадът не само съдържа кофеин, но и по-малко известното лекарство, наречено теобромин. Теоброминът е подобен на кофеин, но с по-мек ефект. Някои предварителни изследвания показват, че той може да бъде от полза за подтискане на кашлицата. 

Ацтекските владетели са пиели десетки чаши горещ шоколад на ден. Те не го подслаждали, а го пиели горчив. Испанците са първите хора, които добавяли захар в шоколада. 

Светът е изправен пред сериозен недостиг на шоколад. Това е така, заради множеството заболявания, които засягат дърветата в Латинска Америка. Търсенето на шоколад се увеличава всяка година, което прави трудно снабдяването, поради болестите, които засягат страната на какаото. 

Най-големият шоколад, създаван някога е тежал почти шест тона.
 През септември 2011 г. блокчето е трябвало да обиколите страната в опит да се накарат децата да "мислят мащабно" и да ядат храни за мозъка.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK