Close search

Мидите - Морски дарове със специфичен вкус и аромат

Мидите - Морски дарове със специфичен вкус и аромат Мидите (Bivalvia) представляват клас водни мекотели, тялото на които е съставено от глава, туловище и крак и е защитено от една или две симетрични черупки. Последните са свързани с помощта на гъвкаво сухожилие, чрез което един или два мускула от вътрешната страна ги отварят или затварят. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Мидите (Bivalvia) представляват клас водни мекотели, тялото на които е съставено от глава, туловище и крак и е защитено от една или две симетрични черупки. Последните са свързани с помощта на гъвкаво сухожилие, чрез което един или два мускула от вътрешната страна ги отварят или затварят. 

Черупките на мидите са изградени предимно от калциев карбонат. Познати са хиляди видове миди, разпространени из всички морета и океани, а известен брой от тях са и сладководни. Най-често консуминараната мида се оказва Mytilus galloprovincialis. 

Черна мида 

Представлява мекотело с продълговата черупка, с по-тъмно или по-светло синьо оцветяване. Съществува голяма разлика между мидите, отглеждани в развъдник, които по-принцип са по-вкусни (и с по-леко изпъкнала черупка) и миди от Средиземноморието или Испания, които са по-широки и закръглени. От първостепенна важност е да не се консумират миди, които имат неизяснен произход. Те се продават живи с етикет, подпечатан от здравна служба. 

Стрида Сен Жак 

Известна също така и като "мидата със златните яйца". Големи миди, които се предлагат от края на септември до май, а замразени без черупки могат да се намерят през цялата година. Интересна е историята на тези миди. Някога, през Средновековието поклонниците на Сен-Жак де Компостел събирали по плажа черупки от мидите и ги окачвали на дрехите си като знак, че са посетили святото място. Оттам остава и името на тези миди, които лежат на дълбочина от 5 до 40 м на пясъчното дъно на Атлантическия бряг на Франция и Испания. По-късно изключителния им вкус се превръща в истинско откритие за рибарите, които отначало често връщали обратно уловените миди в океана. Днес мидите Сен Жак представляват един от стълбовете на френската кулинария. 

Съществуват два вида: единият се среща в Атлантическия океан, а другия в Средиземно море. Атлантическите стриди са по-месести и не се стапят при варене. Търговският им размер е 10-15 см, а в една мида има около 90 г твърдо бяло месо. 

Истинските миди Сен Жак са предимно европейски, най-вече френски (от Бретан и Нормандия). Освен наименованието Coquilles Saint Jacques, на етикета трябва да фигурира и латинското им наименование, в което задължително трябва да присъства думата pecten. 

Тези миди често се сервират по американски - с бяло масло, или по провансалски, варени на пара или на шишчета. Те са деликатно ястие с леко захарен и изключително фин вкус, което не търпи претопляне. 

Може да се консумират и сурови: мариновани в зехтин, с лимонов сок или просто като съставна част на някоя салата. Пресните миди трябва да са живи, с тежка и лъскава черупка, ако не са затворени - почукайте отгоре, живите стриди веднага ще се затворят. 

Хранителен съставМида, морска, сурова (100 гр.):

  • Калории - 137
  • Калории от мазнини - 3
  • Общо мазнини - 0.4 г
  • Холестерол - 65 мг
  • Общо въглехидрати - 7.76 г
  • Фибри - 0 г
  • Захари - 0 г
  • Белтъчини - 23.84 г
  • Вода - 66 мл

Здравословни ползи 

Избирайки си пресни миди, ще си осигурите храна с високо количество протеини, необходими за нуждите на организма, при това с ниска калоричност. Това прави морските дарове идеален съюзник на почти всеки диетичен хранителен режим. 

Мидите са богати на витамините А и D, и минералите цинк, фосфор и йод, играещи роля в различни физиологични процеси в организма. 

Здравословен риск, свързан с консумацията им 

Неслучайно наричат мидите "филтър на морето". Всяка една от тях има способността да филтрира средно дневно по 82 л вода и именно поради тази причина тяхната консумация изисква повишено внимание. 

Някои миди могат да акумулират токсични вещества (напр. ентерични микроорганизми като хепатит А и Е и Норуолк-вируси, патогенни E. coli, Salmonella typhi, Shigella, Vibrio, Aeromonas и Plesiomonas) във вътрешността си, което да доведе до неприятни последици .

Нерядко се наблюдават и инфекциозни взривове, причината за които се крие в консумацията на миди през летния сезон, закупени най-често от нелицензирани търговци по морския бряг. 

Как да изберем мидите? 

Определено при избора на тези продукти трябва да бъдем внимателни, тъй като последствията за организма ни биха били наистина сериозни. Първото нещо, на което трябва да обърнем внимание е търговският обект, от който си набавяме морските дарове. 

След което трябва да помним, че  пресните миди винаги се продават живи - те трябва да бъдат лъскави, добре затворени и със здрави черупки. Защото отворените миди не са безопасни за консумация. 

Всяка мида, която е с повредена черупка или такава, която дори след топлинна обработка не се поддава на отваряне, трябва да бъде отстранена. 

Можете да консумирате мидите сурови в деня на покупката или сварени, до три дни след това. 

Рецепти с миди 

Задушени с бяло вино, чесън и магданоз, овкусени с лимон и поднесени със сирене, прибавени към ястие с ориз и зеленчуци, или просто добавка към супа от морски дарове, мидите са еднакво вкусни и полезни, съчетаващи високо съдържание на протеини и малко калории. Но не без значение се оказва и фактът, че е необходимо изключително кратко време за тяхната кулинарна обработка. 

Салата от миди 

Необходими продукти: 1 чаша бяло сухо вино, 1 чаша вода, смес от копър, дафинов лист и магданоз, 1 кг миди, 1 кг домати, нарязани на парченца, 2 с. л. винен оцет, 2 с. л. зехтин, сол, пипер, ¼ чаша босилек, ½ чаша магданоз, 2 с. л. розмарин 

Приготовление: Слагат се да заврят виното и водата, заедно с подправките, след което се прибавят и мидите. Вари се, докато мидите се разтворят. Разчупват се, като се внимава месестата им част да остане здрава. Разбъркват се доматите, оцетът и олиото, поръсва се със сол и черен пипер. Прибавят се босилекът, магданозът и розмаринът. В подходящ съд се подреждат мидите заедно с черупките, заливат се отгоре със готовия сос и подправките, салатата се сервира добре охладена. 

Миди с домати 

Необходими продукти: 40 миди, ¼ чаша вода, ¼ чаша лук, нарязан на дребно, 2 с. л. зехтин, 1 домат, нарязан на кубчета, 1 ч. ч. босилек, 1 с. л. магданоз, 3 с. л. кашкавал, сол и пипер на вкус 

Приготовление: Мидите се сваряват, докато се разтворят, изваждат се от черупките, а сосът от варенето се запазва. В друг съд се задушават за около 7 минути лука и чесъна, добавят се доматите, босилекът, магданозът, солта и пиперът, както и останалият от варенето сос. Вари се приблизително 10 минути, до сгъстяване. В тавичка се разпределят мидите в половинките от черупките и върху тях се изсипва готовият сос. Поръсва се с парченцата кашкавал и се запича във фурна, докато кашкавалът се разтопи.

Пица с коктейл от морски дарове 

Необходими продукти:145 г стандартно тесто за пица, 4 с.л. накълцан пресен копър (за украса). За соса: 1 голяма червена чушка, 400 г домати от консерва с лук и подправки, 3 с. л . доматено пюре, сол и черен пипер. Гарнитура: 350 г морски дарове, с преобладаващо присъствие на миди, 1 с. л. мариновани каперси, 25 г маслини, 25 г моцарела, 1 с. л. настъргано сирене "Пармезан".

Приготовление: Готовото тесто се разстила в подходяща тавичка и се оставя да бухне. Чушката се изпича и се нарязва на дребни парченца. Заедно с доматите се поставят в тенджера, като се оставят да заврят, постепенно се прибава и доматеното пюре. Оставя се да къкри. Вече готовият сос се разстила върху пицата, отгоре се поставят морските дарове, каперсите и маслините, и се завършва с настърганите сирена. Пече се в умерена фурна 25-30 минути. 

Източник: http://www.bb-team.org

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност