Close search

Нахутът се завръща в менюто на българина

Нахутът се завръща в менюто на българина Нахутът се завръща в менюто на българина. Причината е че в неговите бобчета се крият невероятни богатства от полезни вещества. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Нахутът се завръща в менюто на българина. Причината е че в неговите бобчета се крият невероятни богатства от полезни вещества.

Нахутът е едно от най-рано култивираните бобови растения – радвал се е на голяма популярност сред елини, римляни, египтяни. И днес вкусните му бобчета са част от кулинарните традиции на много страни в Северна Африка, Близкия изток, по Средиземноморието, в Индия. До не много отдавна нахутът, наричан още леблебия, присъствал и на нашата трапеза, но постепенно (и необяснимо) интересът към него започнал да замира.

С носталгия можем да си спомним за кафето от леблебия на нашите баби – приготвено в джезве и с пищен каймак. Нахутът е сполучлив заместител на кафето – едно от предимствата му е, че не съдържа грам кофеин.

Нахутът е богат на белтъчини, фолиева киселина и лецитин (вълшебното вещество, което спира стареенето и бори атеросклерозата).

100 гр. сварен нахут съдържат:

  • въглехидрати – 27 гр.
  • белтъчини – 9 гр.
  • фибри – 7 гр.
  • мазнини – 2,6 гр.
  • половината от препоръчителната дневна доза фолиева киселина (витамин В9), както и четвърт от препоръчителната дневна доза магнезий и желязо
  • 164 калории

С нахут можете да приготвяте супи, ястия, пастети, да го добавяте в салати. Италианците правят с него прочутите си мариновани предястия, както и популярната салата от зелен боб, зрял боб и нахут, овкусена със зехтин и балсамов оцет. На Филипините го киснат в захарен сироп и така го използват в състава на различни десерти.

Някои сортове са подходящи за пуканки, нахутът е съставка на прочутото къри.

Нахутеното брашно е идеално за солени тестени специалитети и дребни сладки – има лек орехов привкус и фин аромат. Перфектно сгъстява, затова често се употребява при приготвянето на зеленчукови печива, пици и супи. Използва се и за паниране. В арабските страни от него правят прочутия си плосък хляб сока.

В някои страни приготвят от нахут и алкохолни напитки.

Вкусни и много полезни ястия стават и с кълнове от нахут. Можете да си ги приготвяте и вкъщи.

Източник: zdravoslovnohranene.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност