Close search

Няколко причини да хапваме редовно ананас

Няколко причини да хапваме редовно ананас Защо да хапваме редовно ананас? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Ананасът е плод, богат на желязо, калий, калций, йод, витамини от групата В, витамин А и С, което от своя страна го превръща в идеално средство в борбата срещу ринитите и грипоподобните състояния през зимния сезон.

Съдържа ензима бромелин - стимулиращ храносмилането фермент, който разгражда белтъчините. Бромелинът има и някои други полезни свойства, свързани с разграждане на протеини в кръвния поток и в тъканите. 

Редовната консумация на ананас или прясно изцеден сок от него улеснява храносмилането и поради тази причина редица фармацевтични продукти, използвани в гастроентерологията, съдържат бромелин.

От друга страна, този ензим подпомага възстановителните процеси при контузии, като натъртвания, мускулни разкъсвания, отоци. Благоприятства и лечението на разширени вени.

Ананасът допринася за редуцирането на теглото. Специалисти допускат възможността за поне два разтоварващи дни през седмицата с помощта на плода. Влияе благотворно и върху функцията на задстомашната жлеза.

Той лекува синините. Мощният протеолитичен ензим – бромелаин, който ананасът съдържа в обилни количества, предотвратява и ускорява заздравяването на синините. Има козметични хирурзи, които дори препоръчват този ензим за намаляване петната след извършени процедури. Освен това, бромелаинът потиска образуването на кръвни съсиреци, които могат да блокират кръвообращението.

Aананасът засилва имунната система, тъй като бромелаинът има висока степен на усвояемост. Веднъж попаднал в кръвния поток, той подпомага функциите на имунната система, участвайки в разграждането на ненужни и външни за тялото белтъци.

Ананасът ограничава въздействието на токсични микроорганизми в червата, както и помага на антибиотиците да работят по-ефективно, когато се лекувате с такива.

Унищожава ракови клетки – в действителност, ананасът се използва от някои лекари като част от процеса на химиотерапия. Проучване от 2011 г. в престижното списание Molecular Carcinogenesis установява, че бромелаинът потиска растежа на два вида човешки ракови клетки, включително клетките на меланома. Друго проучване от 2010 г. в списание BioFactors показва, че ензимът индуцира смъртта на клетките, които причиняват рак на гърдата.

Ензимът бромелаин има способността да смила белтъците. Това прави ананаса много желан в менютата на всички, които се занимават с бодибилдинг, фитнес и други спортове, изискващи богата на протеин диета. Основната функция на ензима е да катализира смилането/разграждането на белтъците. В това си свойство той силно се отличава от ензимите, отговарящи за тези функции в храносмилателната система на човека. Спецификата му се състои в това, че действа еднакво добре, както в киселинна, така и в алкална среда.

Важно за спортуващите качество на ананаса е способността му да облекчава състоянията на мускулен дискомфорт. Освен като ускорител на храносмилателните реакции на протеините в стомаха, дванадесетопръстника и тънките черва, бромелаинът има и свойства, свързани с разграждане на протеини в кръвния поток и тъканите.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност