Close search

Няколко вида семена с големи ползи за здравето

Няколко вида семена с големи ползи за здравето Няколко вида семена с големи ползи за здравето Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Семената може да не се славят с големи размери, но пък носят големи ползи за здравето. Те съдържат белтъци, фибри, витамини, желязо, омега 3 мастни киселини, което ги прави необходима съставка към ежедневното меню. В puls.bg открихме няколко вида от тях, заедно с ползите, които носят. 

Семена от чиа

Тези семена са богати на желязо, калций, магнезий, разтворими фибри, фолиева киселина и омега 3 мастни киселини. Калцият и магнезият подсилват костите и денталното здраве. Омега-3 помага на сърцето като намалява съдържанието на триглицериди в кръвта.

Триглицеридите са мазнини, които причиняват коронарна артериална болест. Полезността на разтворимите фибри се състои в свойството им да намаляват нивата на холестерола, да стабилизират тези на кръвната захар, а освен това оставят чувство на ситост за по-дълго.

Конопено семе

Семената на конопа съдържат големи количества фибри, които помагат за поддържане здравето на сърцето и стомаха. Те са богати още на омега 3 и 6 мастни киселини, които подпомагат растежа на косата и подхранват кожата.

Конопеното семе също има свойството да намалява нивата на холестерола, благодарение на фитостеролите – съединения от растителни мазнини.

Връзката на семената с марихуаната не трябва да ни притеснява. Въпреки че те също са част от семейството на канабиса, семената на конопа не съдържат тетрахидроканабинол (THC) – активната съставка на марихуаната. 

Тиквени семки

Този вкусен източник на витамин B съдържа още желязо, магнезий, цинк и белтъци. Експертите по хранене обясняват, че белтъчините, които се намират в тиквените семки, имат висока концентрация на аминокиелината триптофан. Триптофанът е известен с това, че намалява чувството на безпокойство. Поради тази причина, тиквените семки често се използват при терапия на подобен вид състояния.

Друга полезна съставка, която откриваме в тях, са есенциалните мастни киселини, които са ценни за здравето на кръвоносните съдове, като в същото време намаляват нивата на „лошия“ LDL холестерол. 

Слънчогледови семки

Те са чудесен източник на витамин B, включително и на фолиева киселина, която е полезна за имунната система. Семките от слънчогледа са богати още на витамин E – антиоксидант, който предпазва клетките от увреждане, подпомага поддържането на здрава коса и кожа и е верен съюзник в борбата срещу рака.

Тези семена съдържат още белтъчини и мазнини, полезни за сърцето. 

Ленено семе

Тъй като е източник на разтворими фибри, лененото семе помага за понижаване нивата на холестерола, спомага за стабилизиране нивата на кръвната захар. Освен това, оставя чувство на ситост за дълго време.

Тези семена също са богати на омега-3 мастни киселини, като по този начин подпомагат очите и мозъка, а, от друга страна, намаляват нивата на триглицеридите в кръвта.

Можем да кажем, че лененото семе предпазва и от развитието на тумори, тъй като то е богато на лигнани. 

Пшеничен зародиш

Пшениченият зародиш е изключително богат на белтъци, желязо, витамин B, фолиева киселина. Високото съдържание на фибри спомага да се предотврати запек и потиска апетита.

Освен това, пшениченият зародиш е с много нисък гликемичен индекс, което означава, че не води до повишаване нивото на кръвната захар.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност