Close search

Още храни за понижаване на холестерола

Още храни за понижаване на холестерола Още храни за понижаване на холестерола Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Не е необходимо да правим драстични промени на хранителния си режим, за да понижим холестерола, достатъчно е малко да го модифицираме. Първият съвет, който ни дават специалистите е, да увеличим консумацията на храни, съдържащи фибри. На ден трябва да приемаме поне 35 г фибри. Идеален източник на фибри в случая са бобовите култури – зелен фасул, леща, грах, соя. Освен това те са богати на ценни белтъчини, минерали, някои дори калций, което също потискат лошия холестерол. Фибрите помагат да се обере холестерола от тънките черва и да се изхвърли от организма.

В тази група попадат и всички пълнозърнести продукти, особено овесени ядки, естествено зеленчуци – броколи, брюкселско зеле, патладжан, чушки и др. – както и плодове – ябълки, цитруси (особено киви), папая, гуава, ягоди. Действието срещу холестерола на плодовете и зеленчуците се подкрепя и от съдържанието и ефекта на витамин С. Подходящи за консумация са и сушените плодове, тъй като са „концентрат“ на флавоноиди, също допринасящи за намаляването на лошите мазнини в кръвта.

В помощ в борбата срещу високия холестерол са и ядките и семките, основно заради полезните омега-3. Тези мастни киселини поддържат нивото на добрия HDL холестерол в организма, който има свойството да „улавя“ и отстранява лошия LDL. Хапвайте най-вече орехи те са полезни и за сърцето. Можете спокойно да добавите и фъстъци. Те включват витамин Е, който също е необходим за здравето на този важен орган. Полезни полиненаситени мастни киселини се съдържат и в яйцата.

Най-богат източник на омега-3 са мастните видове риба – риба тон, сьомга и други, така че към традиционния съвет поне веднъж-два пъти седмично да консумирате този продукт можете да се придържате дори на квадрат.

Източник: zdravoslovnohranene.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност