Close search

Първото барбекю в света започва историята си от България

Първото барбекю в света започва историята си от България Първото барбекю в света започва историята си от България photo-credit

4 юли – денят на Независимостта на САЩ или денят на барбекюто.

Барбекюто също има своят празник, съобщават от foodpanda. Днес, в различни части на света, започват честванията на месеца на една от най-популярните и вкусни храни – тези приготвени на барбекю.

Думата „барбекю” идва от английски език Barbeque и означава начин на приготвяне на храна и уредът, който се използва за тази цел. С тази дума се определя и популярен, градински празник в САЩ. Всъщност никой до сега не е установил, от кога се практикува този способ в кулинарията, но е факт, че е един от най- разпространените. 

  • Кой го е измислил? 

Има няколко легенди, които се предават във времето от уста на уста , но за сега няма точни и ясни сведения. Една от любопитните истории е тази за Христофор Колумб и местното население на Карибите. Великият мореплавател и изследовател никога не е опитвал месо, приготвено върху горещи въглени, но когато пристига на острова , в края на XV век, вижда как хората там, тайно приготвят храната си като я поставят върху специално изработена дървена скара над огъня и по този начин месото се опушва и изпича. „Барбакоа” както го наричат, бързо намира своята популярност и в Европа. 

Друга легенда гласи, че първото барбекю е направено в пещерите на територията на нашата страна, още преди новата ера. Тогава местните обитатели нареждали нагорещени камъни и върху тях поставяли уловения дивеч, с цел да го консервират за по-дълго време. Свидетелство за интересния способ за приготвяне на храна е наличието на рисунки в пещери в Рила и Родопите. 

В днешно време барбекюто е еволюирала технология, бавен процес, който обикновено може да отнеме цял ден или следобед. Често, преди термичната обработка, месото се маринова с различни сухи или течни подправки , за по-добър вкус. 

Барбекюто е повече от хранене. Това е социално събитие, което събира хората заедно, около огъня, подобно на огньовете от праисторията. Това е място за хранене, пиене и разказване на истории. 

Денят на барбекюто съвпада с Националния празник на САЩ. Те са и водещи в класацията за нация, която най-често организира барбекю- парти. 

  • Ето и някои идеи, как да прекараме деня на Независимостта в САЩ или просто един вълнуващ ден с приятели и близки хора в България.

Съвет едно: Разберете какво месо и зеленчуци, предпочитат вашите гости. На барбекю може да бъдат приготвени, пилешко, телешко, свинско, дори и риба. От зеленчуците, ви предлагаме да подберете - чушки, гъби, лук,тиквички. 

Съвет две: Подберете подходяща гарнитура: картофена салата; зелена салата, която е изключително подходяща за летните месеци. Репички, маруля, айсберг са отличен избор. 

Съвет три: При планиране на менюто, не забравяйте и алкохола. С барбекю най- подходящи са вината - бяло, червено и розе. 

Съвет четири: Планирането на такъв парти ден, може да излезе скъпо, затова се разберете с вашите приятели, всеки да донесе по нещо. За улеснение на домакините, картонените чинии и вилички са подходящи за такъв тип парти. По този начин, на края на вечерта няма да имате купчина посуда в мивката, а изцяло ще може да се насладите на приятната атмосфера. 

Съвет пет: Помислете за локация и игри. Определено най- подходящото място е сред природата или в градина. 

За финал, не забравяйте да овкусите месото поне 3 часа предварително. Нашето предложение е да приготвите марината с различни билки, сол, черен и червен пипер. Добавете и лимонов сок, който допълнително ще направите храната още по-вкусна.

Това е всичко, което трябва да планирате за градинско парти. Разбира се важен аспект е слънцето. Какъв по- прекрасен начин да отпразнувате топлите дни и летните вечери с вкусна храна и приятна компания на открито!

Снимки: freeimages.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK