Close search

Пет от най-полезните плодове у нас

Пет от най-полезните плодове у нас Най-полезните плодове у нас photo-credit

Средната дневна норма за прием на плодове е 400 грама, сочи проучване на Европейския информационен съвет по храните. У нас тя е 280 грама, което съответно ни нарежда на 13-о място сред още 19 държави в Европа.

Специалистите по хранене смятат, че летните ни плодове са най-полезни. Ето и Топ 5 на най-полезните плодове, които можете да откриете в България, според jenata.org.

Малини - те са богати на витамин С, калий, калций и магнезий. В 100 грама малини се съдържат 52 калории, а ни пазят от рак.

Боровинки - изключително добри източници са на каротин, витамини В1, В2, и С, калий, натрий, калций, магнезий, фосфор и желязо. 

Това са плодовете с най-висока способност да разграждат свободни радикали.

Ябълки - една ябълка на ден увеличава продължителността на живота ни с три години. 

Тя съдържа пектин, витамините В1, В2, С, Р, РР и минералите бром и калий.

Диня - в 100 грама диня се съдържат едва 26 калории, което я прави идеална при спазване на диети.

Съдържа и витамините А, В1, В3, С, калций, желязо, магнезий и мед. Сега най-вкусното и полезно ядене през лятото: диня със сирене.

Кайсии - освен, че са причина за добрия тен на консумиращите ги, те се грижат и за здравето на сърцето и очие ни, подобряват и имунитета ни. 

Съдържат витамин А, витамини от група В, калий, калций, магнезий и желязо.

Снимки: freeimages.com

1 Коментар

  1. Small
    име

    Тази статия съдържа преобладаващо неверни факти.

Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK