Close search

Плодовете и зеленчуците ни пазят от слънчеви изгаряния

Плодовете и зеленчуците ни пазят от слънчеви изгаряния Приемането на плодове и зеленчуци, богати на пигменти, помагат на кожата да изгради естествена бариера срещу вредните ултравиолетови лъчи Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Приемането на плодове и зеленчуци, богати на пигменти, помагат на кожата да изгради естествена бариера срещу вредните ултравиолетови лъчи. 

Нивото на защитата статва същото, каквото е от слънцезащитните кремове. Колкото повече такива плодове и зеленчуци се консумират, толкова по-добре се предпазва човек от ултравиолетовите лъчи. Те потискат разрушителното въздействие на слънчевите лъчи, неутрализират свободните радикали и намаляват възпаленията (зачервяването на кожата). 

Виолетовите плодове съдържат в себе си натуралния SPF-фактор. Касисът, боровинките, къпините, червеното грозде, смокините заедно със слънцезащитните кремове предпазват кожата от вредното слънчево въздействие. 

SPF-фактор има още в оранжевите и тъмнозелените зеленчуци като моркови, чушки, зеле, спанак и т.н. Благодарение на високо ниво на антиоксиданти те преобразуват свободните радикали в организма. 

Диетологът Сам Кристи отбелязва: "Тези продукти предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи по всяко време на денонощието. Важното е, че действието им се разпространява върху цялото тяло".

Когато човек е изложен на силно слънце обаче, използването на слънцезащитни кремове е задължително, пише още actualno.com.

Снимки: flickr.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност