Close search

Подхранващи масла и маски за коса

Подхранващи масла и маски за коса Използването на сешоар, честото изправяне, къдрене и боядисване, неправилното хранене и стресът силно отслабват косата. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Използването на сешоар, честото изправяне, къдрене и боядисване, неправилното хранене и стресът силно отслабват косата. Тя става суха, изгубва блясъка си, започва да расте по-бавно и достигайки до определена дължина, започва да се “цепи”.

Подобно състояние изисква съответни мерки - косата се нуждае от подхранване и лечение. Положението може значително да се подобри с помощта на различни растителни масла и подхранващи маски.

За подхранване и овлажняване на косата трябва да си правите маски не по-рядко от 1-2 пъти в седмицата. Маските се нанасят върху чиста коса с масажиращи движения в кожата на главата. Те трябва да съдържат витамини и натурални масла, например масло от жожоба или рициново масло. След някои видове маска косата трябва да се измие.

Маслото от репей помага при окапване на косата, пърхут и сърбеж по кожата на главата. То засилва капилярното кръвообращение, възстановява обмяната на веществата в кожата на главата, подхранва и укрепва корените и структурата на косата, ускорява растежа й и прекратява окапването. Маслото се нанася преди всяко миене на косата. След 2-3 седмици ще забележите положителния резултат: вашата коса вече е станала здрава и красива.

За увредената суха и накъсваща се коса са подходящи маслата от авокадо, жожоба или кедър. Истинска находка са конопеното масло и маслото от глухарче, които подобряват структурата на косата, придават й блясък, обем и прекрасно оформят къдриците и плавните линии на чупливата коса.

Кокосовото масло овлажнява косата като намалява загубите на белтъчини по време на измиването на косата с шампоан. Маските за коса с кокосово масло могат да се правят както преди и след миене, така и по време на разресването на косата.

Маслото от прасковени костилки е подходяща маска за сухата и накъсваща се коса.

За укрепване и стимулиране на растежа на косата са подходящи маслото от жълт кантарион и рициновото масло.

За мазна коса се препоръчва маслото от жълт кантарион и маслото от невен, а бадемовото масло освен че укрепва и заздравява косата дори след нейното продължително боядисване, стимулира нейния растеж и й придава блясък и еластичност.

При пърхот се препоръчва рициново масло и масло от кедър.

При окапване на косата вие можете да употребявате масло от пшеничен зародиш, което може да се използва или в чист вид или в смес с жожоба (равни части). То се нанася 15-20 минути преди измиването на косата.

При наличието на подобен проблем, няколко пъти през седмицата в кожата на косата може да се втрива и тиквено масло.

За постигането на желания копринен блясък на косата са подходящи царевичното масло или лененото масло. Лененото може да се използва в чист вид или в съчетание с глицерин (50 мл ленено масло и 30 мл глицерин). То се втрива в корените на косата и се оставя през цялата нощ.

Маслото от зехтин също придава блясък, изглажда и укрепва косата.

Ако си правите маските в домашни условия, трябва да използвате стъклени съдове и дървена лъжица. След втриване на маската в кожата на главата, трябва да завиете главата си с полиетиленов плик и хавлиена кърпа. Маската се държи минимум 15-20 минути, максимум – 1 час, а след това се измива внимателно с шампоан. Много малко видове маски се оставят върху косата през цялата нощ.

Особено полезни за косата са маските от кисело мляко, които могат да се държат около 15-20 минути.

Незаменима е маската, състояща се от мед, яйчен жълтък и зелен лук, но поради миризмата на лука може да си я правите, само ако имате няколко часа за себе си (без необходимост от срещи с други хора или излизане извън дома). Нуждаете от 2 с. л. нарязан зелен лук, 2 с. л. мед и 1 яйчен жълтък. Маската се държи около 1 час, след което се измива с топла вода.

Източник: felisima.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност