Close search

Подправки и билки, които може да отгледаме у дома (2 част)

Подправки и билки, които може да отгледаме у дома (2 част) Подправки и билки, които може да отгледаме у дома (2 част) Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Риганът е многогодишно тревисто растение, което образува туфа, достигаща до 50 см на височина. Има спазмолитично и дезинфекционно действие. Влияе върху функциите на стомаха и жлъчната секреция.

Белият риган е подходящ за подправяне на ястия от птици и тестени изделия. Има аромат и вкус, подобен на чубрицата. Използва се главно в италианската кухня при приготвяне на сосове за спагети, лазаня, пица и др.
В народната медицина се прилага този вид, който е разпространен у нас и цъфти с розововиолетови цветчета. Използва се за ароматизиране на вани при балнеолечение, при гинекологични заболявания, рахит при децата, против кашлица. Не бива да се употребява от бременни жени, защото може да предизвика приток на кръв в тазобедрената област и да причини аборт.

Мента - тя е род многогодишни тревисти растения. В България се срещат около 9 вида, като най-широко разпространеният е известен под името джоджен (M. piperita, нане, гьозум, юзум).

Ментата е една от най-използваните билки поради широкия си спектър на действие. Древните римляни ароматизирали с нея залите за тържества и пирове, защото смятали, че мирисът ù усилва мозъчните функции и подобрява паметта. Ментоловото масло помага срещу гадене, болки в стомаха, метеоризъм (газове в червата). Ментата успокоява спазмите в храносмилателните пътища, възвръща апетита. Има и противовъзпалително и жлъчегонно въздействие. 

Тя е подходяща билка за лечение при заболявания на жлъчните пътища, жлъчнокаменна болест, хроничен панкреатит, разстройство. Ментолът е съставна част и на много лекарства за сърдечносъдови заболявания. Ментата се използва и при лечение на горните дихателните пътища при бронхити. Действа антисептично и болкоуспокояващо. Листата, потопени в яйчен белтък и поръсени обилно с кристална захар, а след това изсушени, могат да се запазят до една година, без да загубят лечебните си свойства. Чаят от джоджен е незаменимо средство против повръщане, особено при бебета и малки деца.

В готварството пресните и изсушени ментови листа се употребяват за подправяне на плодови коктейли, сокове, плодови салати, зеленчукови ястия, сирене и др. С джоджен се ароматизират главно ястия и консерви от варива (най-вече фасул), постни и месни сарми, зеленчукови и картофени супи, курбан, дроб сарма. Етеричното масло служи за ароматизиране на млечни продукти и алкохолни напитки. То може да се използва и против комари и молци.

Розмаринът е многогодишно тревисто растение с дървенисто стъбло и миризливи вечнозелени игловидни листа. Много устойчиво на вредители. Римляните и арабите го прилагали като подправка и като лечебно средство при редица заболявания. Смятало се, че прогонва всички болести и зли духове.

Пресните и изсушените листа на розмарина често се използват в традиционната средиземноморска кухня като зелена подправка. Прибавят се главно в ястия от риба, дивеч, овче месо, бъбреци, черен дроб – т.е. при трудносмилаемите храни. Фино стрит, подправя салати от моркови, картофи, зеле, домати. В маринати и супи може да се комбинира с дафинов лист, черен пипер, хвойна, лук, чесън. Потиска миризмата на по-нежните подправки (естрагон, магданоз, босилек), затова не бива да се комбинира с тях. Не се препоръчва използването му при бъбречни и чернодробни заболявания.

Въпреки че е много старо лечебно средство, в официалната медицина не се прилага вече, защото може да предизвика прилив на кръв в тазовата област на бременните жени и да причини аборт. В по-големи дози причинява замайване и гърчове.

В българската народна медицина се използва при нарушения на менструалния цикъл, за успокояване на болки в стомаха, против образуването на газове в стомаха и червата, за подобряване на апетита. Служи и като дезинфектант на рани под формата на вани. Влиза в състава на чайове и лечебни препарати, които трябва да се употребяват само под контрола на лекар.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност