Close search

Подправките - съюзник в отслабването

Подправките - съюзник в отслабването Подправките - съюзник в отслабването Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Едни от най-добрите и желани от всеки съюзници в отслабването са подправките. 

Не става въпрос за различните готови миксове, пълни с консерванти и натрий, а за тези свежи допълнения към храната, които я правят по-вкусна и й предават загадъчен и неповторим аромат. Те подпомагат храносмилането, действат антисептично и буквално имат свойството да топят излишните мазнини. Не случайно в миналото са били по-скъпи от златото и за търгуването с тях са се водели битки. 

Независимо дали са традиционно български, от района на Средиземноморието или идват от Изтока, подправките са незаменима част от здравословното хранене. Затова трябва да ги ценим и да знаем повече за полезните им свойства. 

Чубрица

Чубрицата, макар и идваща от Изтока и широко-разпространена в Средиземноморието, днес е считана за най-традиционната българска подправка. Тя е основна съставка на любимата на всички шарена сол. Чубрицата съдържа танини и етерични масла, а пресните й листа са източник на витамин С и каротин. Тя има обезболяващо, антисептично действие. Има положителен ефект при диарии и стомашни спазми, затова е подходяща да се добавя към по-трудно смилаеми храни като грах, боб, леща и зеле.
Действа леко диуретично и помага за топенето на телесните мазнини. Така че смело я добавяйте към всяко ястие, особено когато искате да отслабнете!

Куркума

Куркумата идва от Южна Азия, но днес е една от най-разпространените подправки, включително и в Европа. Малко хора знаят, че тя цъфти с много красиви цветове. Корените й имат широко приложение още от древността - използват се както за боядисване на тъкани, така й за лечение. Куркумата освен като подправка се приема и като хранителна добавка. Счита се, че помага за превенция срещу рака и оказва благотворно влияние при артритни заболявания, намалява възпалителните процеси и прочиства артериите, действа детоксикиращо и подпомага стомашната секреция и храносмилането.
Изключително е подходяща при спазване на диета, понеже потиска процесите на образуване на мастна тъкан! Внимавайте с нея, ако имате проблем с бъбреците.

Джинджифил

Джинджифилът е близък родственик на куркумата и също идва от Югоизточна Азия. Пренесен е от Римляните до Средиземноморието и е ценен от тях като лекарство. Корените му се използват като подправка за месо, риба, зеленчуци, дори за сладкиши. Той действа противовъзпалително, антисептично, помага при гадене и стомашни болки. Действа благотворно на сърдечно-съдовата и нервната система, укрепва имунитета и помага за пречистване на организма. Понижава лошия холестерол и триглицеридите. Също така е мощен антиоксидант и има противораково действие.
Не е никаква изненада, че помага и за разграждане на мазнините, има загряващо действие и засилва метаболизма. Затова ако искаме да свалим излишните килограми, добра идея е да го включим трайно в менюто си. Известен факт е, че има и хапчета за отслабване, разработени на основата на джинджифила.

Канела

Канелата се добива от кората на канеленото дърво, която се навива на пръчици или пък се стрива на прах. Тя е една от най-ценните подправки и е била по-скъпа от златото. Ползва се както в сладкарството, така и за овкусяване на агнешко и птиче месо. Можете да я прибавите например към кафето, овесените ядки или към печени ябълки. При редовна употреба, тя оказва много благотворно въздействие върху здравето ни. Действа противовъзпалително, антисептично, антибактериално и е прекрасно средство срещу настинки и простуди. Подобрява мозъчната дейност и помага при депресивни състояния. Съдържа желязо, манган и фибри и стимулира стомашно-чревния тракт. Намалява лошия холестерол и триглицеридите.
Естествено, тя е добро средство за намаляване на теглото. Загряващото й действие стимулира обмяната на веществата. Освен това канелата има свойството да понижава кръвната захар и да увеличава чувствителността на клетките към инсулина. Това означава, че секрецията на този хормон намалява, а оттам и трупането на телесни мазнини, за които той е отговорен. Все пак имайте предвид, че канелата може да доведе до алергии и не е подходяща при бременност.

Черен пипер

На черният пипер му се е носела славата на една от най-скъпите подправки. Наричан е "черното злато" и е бил ценна разменна единица. Използван е, както за лечение, така и в кулинарията. Съдържа пиперин, етерично масло, витамини Е и С и др. Черният пипер подпомага стомашната дейност и храносмилането. Той е мощен антиоксидант, действа загряващо и е подходящ при настинки. Освен това е диуретик и помага за прочистване на организма.
Интересен факт е, че потиска образуването на нови мастни клетки и помага за стопяване на мазнините. Така че включвайте прясно смлян черен пипер към менюто си когато сте на диета. Трябва да го избягват хората със стомашни язви и проблеми с черния дроб.

Източник: Теодора Дончева, zdravduh.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност