Close search

Полезна ли е кокосовата захар

Полезна ли е кокосовата захар Полезна ли е кокосовата захар? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Кокосовата захар е наричана "полезен заместител на захарта", който от известно време набира популярност на пазара. Тя е направена от сока, който се извлича от кокосовата палма. Вкусът на чистата кокосова палмова захар е подобен на вкуса на кафявата захар.

При готвене тя е с много ниска температура на топене и изключително висока температура на изгаряне, така че може да се използва в печените продукти на мястото на обикновената бяла захар. Една чаена лъжичка кокосова захар съдържа 15 калории и 4 грама въглехидрати, точно толкова, колкото и бялата захар.

Тогава какво я отличава от всички други видове захар?

Докато трапезната захар е лишена от доста важни микроелементи, кокосовата такава съдържа желязо, калий, магнезий, цинк, както и антиоксиданти. Тя е богата още на инулин, вид фибри, които имат пробиотични свойства, което означава, че тя подпомага бактериите, грижещи се за по-бързото и лесно смилане на храната.

Инулинът може също да забави абсорбирането на глюкозата в кръвта, което пречи качването на нивата на кръвната захар и лошите последици от това, както от другите видове захари – като подсладителите и царевичния сироп например. Гликемичният индекс на кокосовата захар е 35, в сравнение с този на бялата захар, който варира между 58 и 65.

Кокосовата захар е, иначе казано "една крачка" пред останалите видове подсладители, но въпреки това не е и „супер храната”, за каквато много хора я обявяват.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност