Close search

Полезни летни храни

Полезни летни храни Полезни летни храни Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

За разлика от другите сезони, през лятото са достъпни много полезни за организма храни. Ето няколко от тях, които колегите от apteka-optima.com ни съветват да включим в менюто си заради съдържащите се в тях ценни съставки.

Диня

Динята е пълна с витамини А и С, а в състава й влиза микроелементът калий. Освен това тя съдържа антиоксиданта ликопен, който се бори с вредните свободни радикали. Също така в нея се открива аминокиселината L-цитрулин, която спомага за регулиране на сърдечно-съдовата дейност и за намаляването на кръвното налягане.

Скариди

Въпреки че скаридите съдържат холестерол, който оказва незначителен ефект върху нивата на холестерол в кръвта, те са много полезна храна, тъй като имат високо съдържание на протеини, ниско съдържание на мазнини и са добър източник на омега 3 мастни киселини, на цинк и на витамин В12.

Салата айсберг

В тъмнолистните зеленчуци се съдържат много ценни хранителни съставки. В чаша нарязани листа се съдържат 20% от дневната доза витамин К и 16% от витамин А.

Пуканки

Пуканките са страхотна пълнозърнеста здравословна закуска. В тях се съдържат повече антиоксиданти, отколкото в някои плодове и зеленчуци. Освен това те се отличават с ниско ниво на мазнини и високо съдържание на фибри, но трябва да избирате пуканки от машина или домашно производство, а не от микровълнова фурна в пакетче.

Картофи

Картофите са един от най-добрите източници на полезните за сърцето калий и фибри, освен това засищат добре.

Кисело зеле

Ферментиралите храни като киселото зеле са уникален източник на пробиотични съставки. Те спомагат за поддържане на здравословния баланс на бактерии в червата. Според много изследвания загубата на нормална флора в червата предразполага появата на хронични заболявания.

Целина

В целината се съдържа голям спектър от полезни хранителни съставки, включително противовъзпалителни съединения, които успокояват храносмилателния тракт, антиоксиданти и витамини като фолиева киселина, витамини К и С.

Семена от слънчоглед

Ядките са любимата здравословна закуска на диетолозите и другите здравни експерти. Слънчогледовите семена са много добър източник на витамин Е и на минерали селен, магнезий и манган, особено ако са сурови и без сол.

Гъби

Гъбите са единственият растителен източник на витамин D. В тях са идентифицирани много съединения, които показват потенциал за повишаване на имунитета и за защита от ракови болести и други заболявания.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност