Close search

Полезни съвети за хранителните продукти и приготвянето на вкусна и здравословна храна (част 1)

Полезни съвети за хранителните продукти и приготвянето на вкусна и здравословна храна (част 1) Приготвянето на едно ястие започва много преди отварянето на книгата с рецепти или слагането на тавата във фурната... Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Приготвянето на едно ястие започва много преди отварянето на книгата с рецепти или слагането на тавата във фурната. То се разделя на няколко основни етапа и за да се получи желаният ефект, всеки един етап трябва да се изпълни добре. За мен най-важен от тях е първият, който ще коментирам сега - изборът на продукти. 

Разбира се, най-добрият вариант е всеки да разполага с домашно отгледани плодове, зеленчуци и продукти от животински произход, но за съжаление не винаги имаме такава възможност и поради тази причина, ще се насочим към пазаруването в любимия магазин за хранителни стоки. 

Аз, например, винаги започвам пазаруването с избора на зеленчуците и плодовете, които обикновено са първата стъпка от изготвянето на едно меню от няколко ястия и съдържат витамини и много други необходими за човешкия организъм вещества. 

За да изберем подходящите плодове и зеленчуци е необходимо малко търпение и много желание. Бих препоръчал такива, които са родно производство, но това е доста трудна задача и понякога се насочвам към внесени от други страни, като Испания, Франция, Италия, Холандия... 

Следващият критерий при избора на плодове и зеленчуци е да се доверим най-вече на външния им вид – те трябва да са свежи и здрави, добре узрели, с естествен цвят и в никакъв случай (както често се случва) да изглеждат като изкуствени. 

Желателно е да се наблегне на сезонните продукти, тъй като узрелите в естествения си сезон плодове и зеленчуци са с най-ценни хранителни и здравословни качества. По-възможност винаги избирайте пъстроцветни продукти, независимо какво купувате – например, ако купувате чушки, изберете жълта, червена и зелена, а ако купувате салата, нека е няколко различни вида... 

След избора на плодове и зеленчуци, обикновено се насочвам към щандовете с меса, риби и морски деликатеси. Отново препоръчвам избора на българска продукция, но на пазара има и голямо разнообразие от средиземноморски или океански риби и морски дарове, както и френско пилешко, испанско свинско и американско говеждо, които си заслужава да бъдат на вашата трапеза, въпреки по-високата им цена. 

Изборът на охладени, а не замразени, храни е винаги за предпочитане. 

Месата трябва да имат приятен цвят и аромат, да изглеждат свежи и да не лепнат при докосване. Затова не се притеснявайте да огледате отблизо избраното от вас месо, а ако става въпрос за кайма, най-добре е тя да бъде смляна пред вас. 

Както гласи поговорката, "рибата се вмирисва първо откъм главата" – винаги гледайте очите да са бистри, а хрилете червени. В много случаи филетираната риба (с изключение на сьомга, риба тон и други големи риби) не е за препоръчване. 

Ако искате филета, но не желаете да си ги направите вкъщи сами, изберете цяла риба, която да почистят и транжират за вас на момента. 

Времето за закупуване на вносни риби е вторник вечер или сряда, когато тя е най-прясна. 

При мидите, черупките не трябва да са отворени; скаридите трябва да са плътни и влажни, а не изсъхнали; октоподът може да бъде пресен, замразен или бланширан, като и трите варианта са подходящи, а най-лесния за приготвяне е бланшираният. Пресните калмари са много вкусни, стига да имате 48 часа и много здрави нерви за приготвянето им - или може да направим изключение и да вземем замразени бейби калмари, готови за топлинна обработка, веднага след отпускане.

След като се справихме с най-трудното, е време за избор на подправки, варива, колбаси, млечни продукти и продукти с дълъг срок на съхранение. 

Тук обикновено се доверявам на марки, които с времето са доказали качествата си. Да не пропуснем и най-важното за всяка трапеза – хляба. 

Ако имате как, най-добре е да си го приготвите сами, ако не, изберете полуготови варианти, които да изпечете на момента. Аз бих се спрял на черен, пълнозърнест или царевичен хляб. За да приключи пазаруването успешно, не забравяйте да изберете и подходяща напитка.

И един съвет за най-големите перфекционисти – въпреки че степенувах по-важност избора на продукти, най-добре е първо само да набележите желаните покупки, а после да ги слагате в количката.

Първо се взимат храните, които се съхраняват на стайна температура; след това – охладените; най-накрая - замразените. 

Целта е да не променяте вкусовите качества на продуктите – веднъж замразени, отпуснали се и после пак замразени храни, никога няма да бъдат същите. 

Освен това не е добре да се презапасявате с малотрайни продукти, за да не се наложи да бъдат замразявани или още по-лошо изхвърлени. 

След като напълните торбите, тичайте бързо към хладилника вкъщи :)

Автор: Ивайло Рангелов

Снимка: Нина Тодорова, Kulinaria.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност