Close search

Полезните свойства на липата

Полезните свойства на липата Какви са полезните свойства на липата Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Липовият цвят е много богат на флавоноиди, фитонциди, ефирни масла. Цветовете му съдържат още дъбилни вещества и витамин С.

Поради богатия си състав, липовият цвят има антиоксидантно, противовъзпалително, антихистаминово действие. Също така се прилага и като бактерицид и антисептик, пише още narodnue-sredstva.ru. Липата има пикочогонно действие и това я прави отлично средство за отслабване, за лечение на бъбречни заболявания и нарушена обмяна. Силният й аромат успокоява и е в състояние да тушира неврози и стресоподобни състояния.

Практиката показва, че чаят от липов цвят помага по-лесно да се справим с простуда и грип – той смъква температурата и премахва симптомите на интоксикацията. Ако ви мъчи безсъние – достатъчно е да си запарите липов цвят и всяка вечер да изпивате по една чаша.

Липата помага и при главоболие, мигрена, световъртеж и невралгии. Доказано е още, че липовият цвят нормализира кръвното налягане, като го смъква до здравословни граници. Балансира сърдечния ритъм и е добро средство за предпазване от аритмия.

Тази истинска панацея е добър помощник и на жените в менопауза: чаят от липа помага по-спокойно да се преживее неприятната симптоматика, свързана с хормоналните промени. 

Вълшебно е въздействието на липата при всякакви видове кашлици, при бронхит и трахеит.

Добро действие има още и при диария, жлъчни заболявания, стомашни болки чаят от липа помага нещата да се неутрализират. Липата увеличава секрецията на стомашен сок и регулира продукцията и движението на жлъчните сокове.

Оказва се, че липовият цвят съдържа фитохормони с подмладяващо действие. С тяхна помощ от тялото се изтеглят излишните течности и се редуцира целулитът, пише още lekuva.net.

Снимки: flickr.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност