Close search

Полезните свойства на сладоледа

Полезните свойства на сладоледа Още Хипократ е съветвал да се яде „замразен крем“, защото той подобрява общото състояние на организма Photo credit sticker

Определено много хора смятат сладоледа за вреден. Други го ползват като оригинален начин за профилактика на кръвотечението в рана, например веднага след премахването на сливици...

Всъщност сладоледът има редица полезни свойства. 

Още Хипократ е съветвал да се яде „замразен крем“, защото той подобрява общото състояние на организма, припомнят от doctoronline.bg.

Сладоледът стимулира изработването на серотонин в организма , който според изследванията предпазва от стрес и повишава настроението

Освен това той може да се използва и като кръвоспиращо средство при носовите кръвотечения през летните горещини. За тази цел е нужно малко количество студен сладолед.

Изследванията на немски учени от Университета в Берлин разкриват, че сладоледът намалява нервното напрежение и преумората. Това обясняваит и с факта, че млякото и сметаната съдържат Л-триптофан - много ефектен натурален транквилант, повдигащ настроението и успокояващ нервната система. 

Учените отбелязват също, че Л-триптофанът помага при борбата с безсънието. Млякото и сметаната сами по себе си не притежават тези свойства, защото при плюсови температури Л-триптофанът не е устойчив и се разпада, а в сладоледа се съхранява продължително време. Учените смятат, че сладоледът има и допълнителен терапевтичен ефект като общотонизиращо средство.

Снимки: freeimages.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност