Close search

Полезните свойства на сладоледа

Полезните свойства на сладоледа Още Хипократ е съветвал да се яде „замразен крем“, защото той подобрява общото състояние на организма photo-credit

Определено много хора смятат сладоледа за вреден. Други го ползват като оригинален начин за профилактика на кръвотечението в рана, например веднага след премахването на сливици...

Всъщност сладоледът има редица полезни свойства. 

Още Хипократ е съветвал да се яде „замразен крем“, защото той подобрява общото състояние на организма, припомнят от doctoronline.bg.

Сладоледът стимулира изработването на серотонин в организма , който според изследванията предпазва от стрес и повишава настроението

Освен това той може да се използва и като кръвоспиращо средство при носовите кръвотечения през летните горещини. За тази цел е нужно малко количество студен сладолед.

Изследванията на немски учени от Университета в Берлин разкриват, че сладоледът намалява нервното напрежение и преумората. Това обясняваит и с факта, че млякото и сметаната съдържат Л-триптофан - много ефектен натурален транквилант, повдигащ настроението и успокояващ нервната система. 

Учените отбелязват също, че Л-триптофанът помага при борбата с безсънието. Млякото и сметаната сами по себе си не притежават тези свойства, защото при плюсови температури Л-триптофанът не е устойчив и се разпада, а в сладоледа се съхранява продължително време. Учените смятат, че сладоледът има и допълнителен терапевтичен ефект като общотонизиращо средство.

Снимки: freeimages.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK