Close search

Полезният витамин F

Полезният витамин F Полезният витамин F Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Витамин F е незаменим за нормалното функциониране на организма и е необходим за нормалния растеж, както и допринася за здравината на клетъчните мембрани, добре балансираното хормонално ниво и правилната работа на имунната система.

Витамин F е мастноразтворим витамин, състоящ се от линолова, линоленова и арахидонова киселина.
Витамин F предотвратява също натрупването на т.нар. лош холестерол по стените на кръвоносните съдове и го унищожава.

Витамин F също така отговаря за доброто състояние на косата и кожата и поддържа свежия им вид. Хора, чиято диета се състои от по-висок прием на въглехидрати, се нуждаят от по-големи количества витамин F, чието усвояване от организма е значително по-добро в съчетание с витамин E, посочва revita.bg.

Витамин F играе важна роля за създаването на защитен баланс в организма на човек. Човешкото тяло дневно се нуждае от 10 до 20 грама от витамин F, но това количество, за съжаление, рядко се набавя.
В противен случай липсата на витамин F води до загуба на вода, откъдето се появява и силната жажда, която човек може да изпита. Ако се стигне до хроничен недостиг на витамин F могат да се появят заболявания на кръвоносните съдове, атеросклероза, тромбоза, инфаркт, както и нарушения в работата на черния дроб и намален имунитет, подчертава агенция БГНЕС.

Витамин F стабилизира клетъчните мембрани и нервните окончания на сърцето, благодарение на което се възстановява сърдечният ритъм и се предотвратяват неговите нарушения в дългосрочен план.

Витамин F способства за доброто функциониране на кръвоносните съдове и дихателните пътища, подобрява кръвосъсирването, регулира температурата на тялото и имунните реакции на организма. Той непосредствено участва в предотвратяването на развитието на атеросклероза, диабет, бронхиална астма, автоимунни и алергични заболявания.

Естествени хранителни източници на витамин F са риба и морски дарове, ленено семе, конопено олио, соево олио, олио от рапица, тиквени семки, слънчогледови семки, листни зеленчуци, както и орехи.
Витамин F играе роля в много метаболитни процеси и има доказателства, които предполагат, че ниските нива на есенциални мастни киселини, или грешен баланс на видовете сред основните мастни киселини, могат да бъдат фактор за редица заболявания, включително остеопороза, посочва американско изследване.

Източник: zdraven.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност