Close search

Ползи за здравето от зеления чай

Ползи за здравето от зеления чай Няколко прични да прeдпочитате зеления чай Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Зеленият чай е все по-предпочитана напитка като заместител на кафето. Той намалява риска от развитието на ракови заболявания, препоръчва се за консумация от бременни жени, диабетно болни, спомага за регулирането на кръвното налягане, намалява телесното тегло.

Споделяме още няколко добри причини, които ще ви накарат да направите зеления чай ваша любима напитка.

Помага при алергии

Зеленият чай е подходяща напитка за тези от вас, които страдат от алергии (освен ако имате лекарска забрана за консумацията на чай). Консумирайте всекидневно от нея, за да облекчите неразположенията.
Научно доказано е, че зеленият чай съдържа специфично съединение наречено епигалокатехин галат (EGCG), което намалява неразположенията при пациенти страдащи от алергия към полени. Кверцетинът, който се намира в чая, също може да намали отделянето на хистамин по време на алергии.

Подобрява зрението

Както знаем, морковите са една от най-полезните храни за здравето на очите. Но учените смятат, че в списъка с полезни храни и напитки, трябва да се отдели специално място и на зеления чай. Съдържащите се в него антиоксиданти могат действително да проникват в тъканите на очите и там да задействат антиоксидантната си способност.

Катехините, които са антиоксиданти в зеления чай, могат да се абсорбират от тъканите на окото. Според проучване проведено преди няколко години и публикувано в списание Experimental Eye Research, редовната консумация на зелен чай действително намалява риска от развитието на катаракта.
Според изследването различните части на окото абсорбират различни количества катехини, като най-висока концентрация на този антиоксидант е била открита в ретината, а най-слаба в роговицата. Тези резултати показват, че пиенето на зелен чай може да служи като защитна мярка за зрението.

Понижава холестерола

Консумацията на по-мазни и преработени храни, червени меса, някои заболявания и други, могат да бъдат причина за повишаването на нивата на холестерола. Честата консумация на зелен чай спомага за инхибирането и абсорбцията на холестерол от дебелото черво.
За да редуцирате нивата на холестерола пийте всеки ден по 1-2 чаши зелен чай, но не забравяйте да обърнете внимание и на начина на хранене.

Поддържа здрави венците и зъбите

Въпреки че чаят се смята за враг на бялата усмивка, той може да донесе много здравословни ползи на венците. Редовната консумация на зелен чай намалява симптомите на пародонтоза, като елиминира бактериите причинители на заболяването.

Освен това зеленият чай спомага за понижаване киселинността на слюнката, намалява образуването на зъбна плака и елиминира бактериите причинители на лошия дъх, пише още az-jenata.bg.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност