Close search

Ползите от азиатската центела

Ползите от азиатската центела Билката съдържа специално химическо вещество, азиатикозид, което има успокояващ ефект върху кожата... Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Азиатската центела е растение, което се развива в много части на света,  предимно в блатисти местности. 

Билката съдържа специално химическо вещество, азиатикозид, което има успокояващ ефект върху кожата.

Прилага се при лечение на изгаряния, кожни наранявания, съдови язви по крайниците, пъпки и при раждане, когато се цели максимално протектиране на перинеума. Учените споделят, че азиатската центела е тествана дълго време в лаборатория, с което се доказва, че има много добър ефект и при лечение на псориазис.

При перорален прием азиатската центела има силно диуретичен ефект, с което се повлиява балансът на течности в тялото. Силноизразеният диуретичен ефект на билката я прави приложима при пациенти със сърдечна недостатъчност, които не трябва да задържат излишно количество течности в кръвното си русло или пък в околосъдовите пространства. Също така билката има добро действие върху съдовата стена, като нейният основен ефект е доказан при хора и способността й да укрепва съдовете – артерии и вени в областта на долните крайници.

Билката проявява и известен антиагрегантен ефект. Смята се, че азиатикозидите повлияват директно агрегирането на тромбоцитите и способността на организма да образува съсиреци при някои нарушения в правилната функционалност на кръвосъсирващите фактори. По този начин билката става полезно питие при превенция срещу развитие на тромбофлебит.

Показанията за прием на билката и по какъв начин се приема?

За перорален прием на билката се отбелязват състоянията, които са свързани със слабост на съдовете в долните крайници и съответно способността за задържане на течности и образуване на околосъдови отоци в краката.

За външно приложение билката е показана при лечението на различни кожни рани, белези от операции, рани от изгаряне или порязване. Също така билката е ефективна при псориазис, тъй като повлиява локалното отделяне на автоантитела в организма и намалява възможността за добиване на характерните псориатични обриви. Важно е да се отбележи, че билката не лекува радикално заболяване, а указва само симптоматичен терапевтичен ефект.

Билката може да се срещне в аптечната мрежа под формата на пакетирани чайове от изсушени листа, таблетки, капсули и тинктури.

При приложението й вкъщи специалистите обясняват, че е редно да се приемат по две - три чаени лъжици от изсушената билка или две пакетчета под формата на чай два пъти дневно.

При налагането на компреси за лечение на травматични увреждания по кожата или обриви, се прилага марлен компрес, който се напоява в отвара от преварени листа от билката. В началото специалистите по билкова терапия съветват да се започне с по-слаба концентрация на билката, която постепенно да се повиши, ако е необходимо и липсва терапевтичен ефект.

Странични ефекти на билката

Както всеки препарат или билка, които се приемат перорално в организма, може да се проявят някои странични действия. Нежеланите ефекти при терапия с азиатска центела най-често са главоболие или поява на кожни обриви. В такива случаи се говори за изразена алергенност на организма към билката, което се овладява не с прекратяване на приема на билката, а с намаляване на нейната концентрация.

Азиатската центела не трябва да се прилага при бременни и кърмещи майки, тъй като може да прояви седативен ефект върху плода или новороденото. Не е препоръчана за перорален прием при малки деца до 2 години, тъй като има твърде успокояващ ефект.

Източник: puls.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност