Close search

Ползите от един забравен витамин

Ползите от един забравен витамин Ползите от един забравен витамин. Витамин Е Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Витамин Е (Токоферoл) е мастноразтворим витамин, съставен от токофероли. Най-важният от тях е алфа-токоферол. 

Той е активен антиоксидант, предотвратява или забавя окислението на масните съединения и витамините А и С, също така е и съдоразширяващо средство и антикоагулант.

Витамин Е има свойството да се свързва със свободните радикали и да ги отстранява. Свободните радикали разрушават клетъчната мембрана и са причина за редица сериозни заболявания като рак, диабет, артрит и други. 

Този витамин предпазва клетъчните мембрани на всички тъкани от окисляване и повишава устойчивостта на организма към тези болести.

Храни, богати на витамин Е

Витамин Е се среща в почти всички ядки, в големи количества. 

Слънчогледовите семки са на първо място по съдържание на витамин Е - 30 грама слънчоглед на ден биха били достатъчни, за да покрият нуждата на организма. 

Бадемите и лешниците също изобилстват от витамин Е. Той се среща, макар и не в такива количества, в бразлиския орех, лененото семе и шам-фъстъка. 

Плодовете, зеленчуците и житните култури също съдържат витамин Е, но в ограничени количества.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност