Ползите от един забравен витамин
Витамин Е (Токоферoл) е мастноразтворим витамин, съставен от токофероли. Най-важният от тях е алфа-токоферол.
Той е активен антиоксидант, предотвратява или забавя окислението на масните съединения и витамините А и С, също така е и съдоразширяващо средство и антикоагулант.
Витамин Е има свойството да се свързва със свободните радикали и да ги отстранява. Свободните радикали разрушават клетъчната мембрана и са причина за редица сериозни заболявания като рак, диабет, артрит и други.
Този витамин предпазва клетъчните мембрани на всички тъкани от окисляване и повишава устойчивостта на организма към тези болести.
Храни, богати на витамин Е
Витамин Е се среща в почти всички ядки, в големи количества.
Слънчогледовите семки са на първо място по съдържание на витамин Е - 30 грама слънчоглед на ден биха били достатъчни, за да покрият нуждата на организма.
Бадемите и лешниците също изобилстват от витамин Е. Той се среща, макар и не в такива количества, в бразлиския орех, лененото семе и шам-фъстъка.
Плодовете, зеленчуците и житните култури също съдържат витамин Е, но в ограничени количества.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook