Close search

Ползите от ореховото масло

Ползите от ореховото масло Ореховото масло е отличен източник на омега-3 мастни киселини. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Ореховото масло е отличен източник на омега-3 мастни киселини, които имат противовъзпалителни свойства.

То е много по-добър доставчик на омега-3 от рапицата или зехтина, но има по-малко омега-6 от тях.

Ядките и маслото са добър източник на алфа-линоленова киселина, която е незаменима мастна киселина - укрепва имунната система и има противовъзпалително действие.

Орехите са с ниско съдържание на наситени мазнини и съдържат малко количество мононенаситени мазнини. Те са с високо съдържание на полезните полиненаситени мазнини, които помагат за предпазване на сърцето, чрез намаляване на вредния LDL холестерол.

Здравословните мазнини са от съществено значение за сексуално активните хора, тъй като те са необходими за производството на полови хормони.

Орехите и ореховото масло съдържат няколко вида полезни киселини. Те притежават редица важни свойства - антиоксидантни, противовъзпалителни, антибактериални и антисептични. Някои от тях защитават организма от вируси, дори от рак.

Ореховото олио е било използвано в Гърция още през 4 век пр. хр. Джон Джерард, билкар от 16-ти век, препоръчва маслото за лечение на синини и като балсам за напукана кожа. Ореховото олио е често използвано като заместител на маслиновото масло в европейските страни, където маслиновите дръвчета не са били култивирани или маслините не са били достатъчни за производството на зехтин.

В страните, където ореховите дървета са в изобилие, ореховото масло често се използва в готварството като заместител на маслото. Студено-пресованото орехово масло запазва по-добре хранителната си стойност. То е с високо съдържание на витамин Е, който подпомага баланса на хормоните. Една малка доза орехово масло дневно може да бъде полезна при менструални нарушения и кожни проблеми като екзема.

Всички части на ореха са с лечебни свойства. Отварата от вътрешната кора на белия орех може да се използва при запек и кожни проблеми. Настойка от листата може да се използва външно за лечение на очни инфекции, ожулвания и рани.

Ореховото олио е много нежно и гранясва бързо. Така че трябва да се съхранява в плътно затворен контейнер в хладилник.

Източник: health.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност