Close search

Празник на домата

Празник на домата Топ ястия с домати photo-credit

Доматът е най-известният зеленчук на света. Всъщност, обаче доматът е плод, който ние консумираме под различни форми - на салата, в готвени ястия, на супи, като гарнитури и в основно ястие.

Това объркване се е получило през 1890 г. когато Върховният съд на САЩ го нарича зеленчук за данъчни цели. Плод е ядивната част на растението, съдържащ семена. Стъблото, листата или корена са зеленчуци.

Днес, в много страни по света, се чества празник на домата, съобщават от foodpanda. Първите домати в Европа са жълти сортове, и са станали популярни през 1500 г. Друг любопитен факт е, че в началото хората се страхували да ядат домати, защото ги мислили за отровни, поради тяхната връзка с растението беладона.

Днес има познати над 10 000 разновидности, които се предлагат в разнообразие от вкусове и цветове, включително в розово, лилаво, черно, жълто, бяло. Разсад от домати се отглежда и в космоса.

По повод празника на домата, извадихме топ 5 на ястията с домати.

1. На първо място това е гаспачото. Най-популярната доматена супа в света, която се консумира в студен вид. Гаспачото е испанско национално ястие, което е разпространено по цял свят. В България е популярна и доматената супа, която обаче се сервира топла.

2. Доматена каша. В България, а и на Балканите, доматената каша е много популярно ястие, което е било типично за селските райони. Тя се прави от зелени домати.

3. Домати в салата. Определено, най-честото използване на доматите е в салати. Най-известната е салата „Капрезе”, която се състои от домати, моцарела и босилек.

4. Пълнени домати. Те могат да се консумират сурови или печени. Да ги напълните с постна плънка или с месо. Това ястие е подходящо както за предястие, така и за основно, а в суров вариант и като салата.

5. Доматите под формата на сок. Доматеният сок и доматите присъстват в повечето рецепти за пица и паста. Доматеният сок е основно съставка и в един от най-известните коктейли в света - "Блъди Мери".

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK