Close search

Преяждане и последствията от него

Преяждане и последствията от него Преяждане и последствията от него Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

В България е традиция да сядаме на маса, отрупана с различни вкусотии. Да не говорим за празничните трапези – изобилие от всякакви вкусове. Да опитаме от това и от другото, а околните ни приканват, да опитаме и още.

По празници е разбираемо, хора сме, похапваме повечко, цяла година сме дисциплинирани, следваме диетата си, така че може да си го позволим. Но какво става, когато преяждането се превърне в ежедневие?

Какво е преяждане?

Това е състояние, в което сме приели повече храни и напитки, отколкото стомахът ни може да обработи нормално. Получаваме болки в стомаха, подуване, тежест. Това са общите симптоми, но съвсем не изчерпват последиците за организма от системното преяждане. 

При протеиново преяждане – получава се, когато се прекали с консумацията на продукти, съдържащи протеини. Това са месо, яйца, ядки, млечни продукти, бобови култури. Резултатите от преяждането с протеини е, че храносмилателните ензими се изчерпват, усвояването на протеини е непълно, повишава се киселинността на кръвта. За да нормализира всички тези негативи, организмът реагира с повръщане, разстройство, задържане на вода и образуването на газове.

Въглехидратното преяждане се получава при консумиране на високовъглехидратни храни. Това основно са тестени продукти. Резултатите след такова преяждане са повишаване секрецията на инсулин, за да обработим голямото количество глюкоза, съответно се стига до чувство за сънливост.

Преяждане с мазнини – резултатът е диария. Прекомерното приемане на храни с високо съдържание на мазнини може да доведе до проблеми и с жлъчката.

Ако все пак преядем е добре да спрем да консумираме дори и напитки. Приемането на допълнителни храносмилателни ензими и разходките са в помощ на преялият човек. Ако ви се повръща, освободете се от излишната храна, но след това не се наяждайте отново, а дайте почивка на стомахът си.

Източник: monsternutritions.com

1 Коментар

  1. Small
    И.

    Здравейте!
    Аз се казвам И. и съм компулсивно ядяща. Моето хранително разстройство ме мъчеше повече от десет години, преминавайки във всякакви фази (анорексия, булимия и преяждане), като най-основната беше на преяждане.
    Днес съм щастлива и благодарна, защото не ми се налага да пазя диети, нито да ям храните, към които съм пристрастена. Работя 12-стъпкова програма за възстановяване от хранително разстройство, меря си храната 3 пъти на ден, предавам ги на човек, който работи същата програма и има повече опит, и не ям нищо между храненията. Имам нормално тегло и добър живот, пълен с много приятели и успехи. А преди исках да се самоубия. Толкова бях затънала в ада на храната.
    Това е болест, а не каприз. Всеки, който мисли, че има проблем с храната и не може да я контролира, е добре дошъл на нашите сбирки. Ние сме Анонимни Грейшийтърс (greysheet.org). Сбирки имаме всеки вторник от 19 ч. до 20 ч. в гр. София на бул. Стефан Стамболов 34. Скайп, на който също се провеждат сбирките: gsbeyondthewildest.
    Заповядайте!
    Има изход!
    И.

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност