Close search

Проверете дали маслото ви е истинско

Проверете дали маслото ви е истинско В магазините разнообразието от масло става все по-голямо. Но всичкото ли е качествено? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

В магазините разнообразието от масло става все по-голямо. Но всичкото ли е качествено?

Повечето опаковки на маслата са с привличащ дизайн и подканващ текст. Но има ли на пазара ни качествено масло и как да го познаем? 

Маслото се произвежда от мляко. За хубаво масло е необходимо и хубаво, качествено мляко. Няма да изпадаме в подробности за това как се прави масло. Само ще насочим вниманието ви към няколко факта.

Производствените разходи за добро масло в нашите условия са много високи. Добро масло за разумна сума пари, най-вероятно трябва да бъде внесено. Или ще съдържа много вещества, които намаляват цената, но ще е трудно да наречем подобен продукт качествен, пише още bolime.net.

Как да се провери качеството на маслото в къщи?

Преди всичко обърнете внимание на цвета на маслото. Равният, наситен, приятен жълтеникав цвят се постига единствено чрез багрила. Предполага се, че колкото по-голямо е съдържанието на мазнини, толкова по-жълто трябва да бъде маслото. Това не е вярно. Хубавото, качествено масло има съвсем лек жълт цвят, който не на всички места е равен.

Най-лесният начин да се определи качеството на маслото, е да го замразите във фризера. Ако е истинско, маслото ще се чупи, без да е необходимо да се реже.

Снимка: flickr.com

Дръжте студеното масло на стайна температура. Колкото повече растителни мазнини има, толкова по-скоро ще стане меко. Нормалното масло е твърдо в продължение на около половин час. Ако маслото може да се размаже лесно пет минути след като сте го изкарали от хладилника, то това най-вероятно е не е чисто масло или е маргарин.

Изрежете парче масло, сложете го в тиган. Вижте как ще се стопи. Изобилие от пяна показва твърде високо съдържание на суроватка и занижена млечна мазнина. Не използвайте това масло за готвене или печене, а само за ядене.

Натуралното масло е доста нетрайно. Ако вашият продукт е в хладилника в продължение на седмици и месеци, без да се промени като цвят и мирис, не вярвайте на опаковката, на която най-вероятно пише – без консерванти.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност