Close search

Псевдодиетичните храни

Псевдодиетичните храни В стремежа си да се храним пълноценно често ставаме жертва на някои рекламни трикове Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

В стремежа си да се храним пълноценно често ставаме жертва на някои рекламни трикове. 

Опитвайки се да намалим калориите и вредните храни, всъщност постигаме обратния ефект. А то е съвсем просто – рекламата има за цел да ни кара да купуваме, а не да ни обяснява кое е полезно за здравето ни.

Предлагаме ви няколко примера за храни подбрани от zdrave.bg, които са успели да си спечелят славата на здравословни, но не благодарение на своите качества, а заради рекламната активност на техните производители:

Мюсли

Защо ги ядем? Според рекламните послания, те са полезна храна, която увеличава отделянето на енергия.

Всъщност, необработени мюсли не яде никой. Те се пържат или пекат, заливат се с мляко, мед, сушени плодове, шоколад и наистина изглеждат много апетитни в чинията и хрупкави в устата. Ако в 100 грама сурови необработени мюсли се съдържат около 300 калории, в печените, с различни допълнителни съставки има 400-500 калории.

Рационалното предложение: ако не харесвате сурови мюсли, яжте обработени, но не тези, които са запържени в масло, а само запечените. Най-добрите добавки са стафидите и ядките. Препоръчително е да ги консумирате с кисело или прясно мляко - за да уравновесите въглехидратите с лесно усвояеми белтъчини.

Газирани напитки „лайт”

Защо ги пием? На екрана момиче с мерки 90-60-90 пие газирана напитка „лайт” , обкръжена от красиви млади мъже. Търсената асоциация е ясна - тя не просто така има такива дълги крака. И искаме да пробваме и ние! При това колкото се може повече!

Всъщност... калоричността на напитките “лайт” се понижава за сметка на замяната на захарта с подсладители. Най-често това е аспартам, чиято полза доста често се поставя под съмнение от някои изследвания.

Да, за преки вреди не може да става дума, но е установено например, че дори при незначително нагряване аспартамът се разпада на отделни съставни части, една от които е формалдехид. Това, разбира се, са крайности, до които се стига в лабораторни условия.

На практика, в 1 литър газирана напитка има не повече от 50 грама аспартам, т.е. за да се стигне до опасни последици са нужни към 100 литра. Но все пак – кому е нужен подобен заместител, след като захарта не може да се определи като по-вредна.

От друга страна, въглеродният газ също дразни стените на стомаха и червата. Освен това той засилва апетита. Напитките, съдържащи кофеин (кока кола, пепси и повечето енергийни напитки), пък временно потискат апетита, а това може да доведе до дисбаланс.

Рационалното предложение: ако не можете да се откажете от газираното, консумирайте го в малки количества задължително след хранене, но не и на празен стомах.

Йогурт и плодово мляко

Защо ги ядем? Те безспорно са вкусни, в привлекателни опаковки, помагат за храносмилането, съдържат калций и са “толкова леки, че можем да ги ядем в неограничено количество”.

Всъщност йогуртът е с доста висока масленост - в една опаковка се съдържат 150 калории. Отделно от мазнините в тях се съдържат доста захар или подсладители. А 0,5% масленост най-често означава твърде голямо количество нишесте.

Рационалното предложение: търсете „златната среда”, т.е. млечни продукти с 1,5-2% масленост, по-възможност без ароматизатори и добавки. Срокът на годност не трябва да превишава 7-10 дни - в противен случай не може и да става дума за някакви млечни бактерии. За да можете да се заситите по-лесно, хапнете с млякото и филийка пълнозърнест хляб.

Пакетирани сокове

Защо го пием? Защото са вкусни и смятаме, че са ни необходими.

Всъщност, истинските плодове и тези сокове имат малко общо. Направени сравнения показват, че в индустриално произведените “натурални сокове” има в пъти по-малко витамини и фибри, отколкото в току-що приготвените от истински плодове и зеленчуци. Затова пък простите въглехидрати са далеч повече. Един литър “купешки” сок съдържа средно 500 калории. Разбира се, има и такива без захар, но за да се постигне “оригиналния” вкус, са добавени фруктоза или други подсладители.

Рационалното предложение: избирайте сокове, в които няма консерванти и оцветители (ако успеете да намерите такива). Ако по някаква причина не можете да си правите сок у дома, избирайте от магазина тези, които са обогатени с витамини и са в тетра-пак опаковка - в стъклените опаковки витамините се разрушават бързо под въздействието на светлината.

Купувайте сокове, които съдържат и месеста част от плода (макар и в твърде минимално количество) - в тях поне има някаква целулоза. Не пийте соковете на гладно – в противен случай бързо ще огладнеете.

Снимки: flickr.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност