Close search

Радичио – какво знаем него

Радичио – какво знаем него Италианският зеленчук радичио принадлежи към семейството на цикорията. Има леко горчив вкус и сходен на червеното зеле вид. Отличава се с полезни за здравето съставки, като витамин К, интибин, зеаксантин, и други витамини и минерали с антиоксидантни свойства. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Италианският зеленчук радичио или радикио принадлежи към семейството на цикорията. Има леко горчив вкус и сходен на червеното зеле вид. Отличава се с полезни за здравето съставки, като витамин К, интибин, зеаксантин, и други витамини и минерали с антиоксидантни свойства.

В Италия радикио се консумира както в суров вид, в салати, така и като съставка в различни ястия.

Поради ниското си съдържание на калории, радикио подпомага отслабването и поддържането на здравословно тегло. 100 г пресни листа съдържат само 23 калории.

Горчивият вкус на радикио се дължи на интибин. Установено е, че съставката има седативно и болкоуспокояващо действие.

Листата на зеленчука са отличен източник на антиоксиданти, като зеаксантин и лутеин. Те са полезни за очите и предпазват от развитие на макулна дегенерация, чрез филтриране на вредните ултравиолетови лъчи.

Пресните листа на радикио съдържат умерени количества на витамини B-комплекс, като фолиева киселина; витамин В1, участващ в обмяната на въглехидрати, протеини и мазнини; витамин B3, който помага за понижаване нивата на холестерола и триглицеридите; витамин В5 и В6.

Витамин В6 ни е необходим за образуване на антитела и червени кръвни клетки. Изследване установи, че високите нива на витамин B6 и аминокиселината метионин в организма намаляват риска от развитие на рак на белия дроб с над 50%.

Радикио съдържа и витамин К, който участва в изграждането на костната тъкан. Проучване показа, че ежедневната консумация на салати от зелени листни зеленчуци, съдържащи витамин К, намалява с 50% риска от костни фрактури.

Консумацията на храни, богати на витамин К, допринася и за редуцирането на риска от болест на Алцхаймер, сочат проучвания.

Радикио е източник и на минералите манган, мед, желязо, цинк и калий.

Източник: zdravoslovnohranene.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност