Close search

Рафи Бохосян си избрал квартира в София по кухнята

Рафи Бохосян си избрал квартира в София по кухнята Рафи Бохосян си избрал квартира в София по кухнята Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Рафи Бохосян не пази талия, затова хапва често и по много. Казва, че има много добър метаболизъм, затова калориите не му се отразяват, дори без да спортува активно. Вярно, изразходва енергия на сцената, но е решил скоро да тръгне на фитнес, за да прави мускули.

Яде всичко, без люто. Нито чушки, нито пипер. Само на чесъна не може да устои.
"Подувам се, лицето ми става като пребито. Имам алергия", казва младият певец. Второто нещо, което не яде, но този път, защото не харесва, е бамята.

От малък Рафи обича кухнята. Като дете предимно ядял там и гледал как баба му прави поредната вкуснотия, а сега вече и готви.

Всъщност това е едно от новите му хобита. Смята, че кухнята е най-важното помещение в дома. Затова по нея избрал новата си квартира в София. От няколко месеца Рафи е столичанин, за да не му се налага през няколко дни да взема разстоянието Бургас-София заради участия или записи на парчета.

"Исках да е широко, защото аз се разпростирам, докато готвя", обяснява той. Сега има достатъчно място за кулинарни експерименти. И на първо време се справя добре. "А и най-вкусните неща обикновено са най-простите", казва младият певец.

Започнал с бъркани яйца. Вече има опит и с магданозените кюфтенца, и с мусаката с патладжани, суфлетата, които понякога дори снима и качва в мрежата. Човек лесно може да огладнее, ако се разходи из профила му във фейсбук, където понякога се хвали с поредното кулинарно постижение.

Рафи не знае много за десертите, но преди време решил да се "хвърли в дълбокото", като се пробва да направи баклава. И успял, но след третия път. "Нещо не ми се получиха първите две, дори щях да запаля фурната. Но след третия път стана много добра и вече ми е специалитет", обяснява Рафи.

Когато реши да готви, той редовно прави справка в една от многото кулинарни книги, които има. Често гледа и кулинарни предавания. Последната му придобивка е кулинарната книга на Жак Пепен, която още разучава. Струва му се сложна, но казва, че тепърва ще трупа опит. Пак от книги знае как се прави арменската манджа кешкеш с пиле и булгур или големият арменски хляб лаваш. Опитвал ги е, но засега не се е пробвал да ги направи.

Като всеки бургазлия Рафи е голям фен и на рибата, а любим му е леферът. "Срам ме е да кажа, че не съм ходил за риба. Все пак живея на морето. Но съм брал миди. И то в големи количества", казва певецът. Той и компанията редовно се гмуркат с шнорхели и ги събират с гаганки (специален уред за бране на миди - б.а.). Половината варят, с другата половина си правят миди с ориз.

Вкъщи не само той се справя в кухнята. Баба му била много добра в готвенето, майка му също е голяма кулинарка. Рафи често я кара да му прави "баница с тиква", както той нарича тиквеника. (Виж рецептата в карето долу - б.а.) И той се научил да завива и нарежда корите, малко след като усвоил баклавата, и вече се гласи да посреща гости в София, за които да я приготви. И макар, че готвенето му е страст, когато се прибере в Бургас, оставя тази работа на майка си.

РЕЦЕПТАТА НА ПЕВЕЦА:

Бърз тиквеник с готови кори

Продукти:

1 пакет кори за баница, около 1 кг тиква, краве масло за намазване, захар по 1 и 1/2 ч.л. за плънката във всяко руло, канела, индийско орехче, ванилия
За заливката:
2 яйца, 1/3 ч.ч. прясно мляко, сода бикарбонат на върха на ножа, 1 ванилия
За глазурата:
сок от половин лимон, пудра захар

Начин на приготвяне:

Настъргваме тиквата на ренде. Вземаме една кора, намазваме я с краве масло. Слагаме отгоре втора. Поръсваме я с канела, няколко прашинки индийско орехче и ванилия.

Слагаме отгоре 3 с.л. тиква. Поръсваме я с 1 и 1/2 ч.л. захар. Завиваме 2-те кори на руло. Повтаряме процедурата с останалите.

Редим рулата в намазнена тава. Нарязваме ги напречно, за да се получат квадратчета.
Заливаме с двете яйца, содата, млякото и ванилията. Отгоре слагаме малки парченца масло.

Печем тиквеника на умерена фурна. Напръскваме глазурата от лимонов сок и пудра захар след изпичане.

Източник и снимка: 24chasa.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност