Close search

Розмарин, билка за масаж

Розмарин, билка за масаж Розмаринът съдържа в листата си много етерични масла. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Розмаринът, Rosmarinus officinalis, е член на семейство Устноцветни, което включва много други билки и подправки, като мента и мащерка например. Той е многогодишно тревисто растение, което расте в района на Средиземноморието. Билката може да расте в изправена и в пълзяща форма. Цветовете могат да бъдат с различни разцветки, бели, сини, розови, морави. В традиционната средиземноморска кухня се използват като подправка розмаринови листа в прясна и сушена форма. Другото име, с което е известна тази билка е бабин косъм. Според сведения от 1235 г. кралицата на Унгария, Елизабет, се е излекувала от парализа, като масажирала ставите си с розмарин, който бил киснат във вино.

Розмаринът съдържа в листата си много етерични масла, танини, горчиви вещества, флавоноиди, тритерпинови киселини. Етеричните масла, които се съдържат са от борнеол, камфен, камфор и цинеол.

Заради значителното си съдържание на ценни вещества, билката е била използвана за лекуване на болести още през Средновековието. Тя има тонизиращо и ободряващо действие, а може да се използва за укрепване на организма. Добре е да се пие екстракт от билката от болни, които са прекарали тежка инфекция. Поради факта, че възбужда секрецията на стомашните жлези, билката е полезна за подобряването на храносмилането. Доказано е, че има противохерпесно действие. Ако се правят компреси от розмарин раните обикновено зарастват по-бързо. Може да се използва и за лечение на различни гинекологични заболявания у жените. Действието на билката повлиява на болни от менингит, епилепсия, задух, сърдечни болки, болки в корема и червата, кожни обриви и умствена умора. Срещу натрупана умора и стрес билката може да върне чувството за лекота.

В зависимост от различните болежки розмаринът се пие по различен начин, като билката може да се намери под различни форми. Срещу настинки, грип, ревматични болки, стомашно разстройство, за стимулираща напитка при умора и главоболие се консумират горещи запарки. Под формата на тинктура билката се пие като стимулиращ тоник и в съчетание с овес, превара или върбинка при депресия. В случаите на навяхвания на крайниците се поставят компреси, топъл и студен, които се редуват на три минути. За лечение на пърхут можете да се изплаквате с настойка от билката след измиване на косата с шампоан или на сухо. Като стимулант срещу нервно изтощение и за успокояване на ставни и мускулни болки или артрит можете да си направите вана, в която можете да капнете няколко капки розмариново масло във водата. Можете да си смесите масажно масло, като разредите етерично масло от билката с неутрално и втривате срещу болки в ставите и в мускулите. Маслото можете да втривате в скалпа, за да стимулирате растежа на косата или в слопоочията срещу главоболие. За сместа можете да употребявате неутрално масло от бадем, кайсия, жожоба.

Източник: apteka-optima.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност