Close search

С какво да се храним и как ни действат постите

С какво да се храним и как ни действат постите С какво да се храним и как ни действат постите? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Постите през годината са около 200 на борй - освен дългите пости, които са Велик пост, Петров пост, Богородичен пост и Рождественски пост, църквата повелява всяка сряда и всеки петък да се пости. 

Съвременният начин на живот и забързаното ни ежедневие и са направили почти невъзможно спазването на всички пости. Всеки от нас обаче е добре да успява поне 2 пъти в годината да се подлага на няколкодневен пост, за да извисява душата си и да укрепва здравето си.

Какъв е смисълът да постите?

Преди време бях на църква и свещеникът ми зададе интересен въпрос относно тази тема: "Коя е най-старата диета на света, която освен за т.нар. добра фигура, се грижи и за пречистване на душата и тялото?". И не защото не обичам диети или като цяло ограничаването на организма ни от храната, която желае, се замислих много дълбоко над тези думи. От здравословна гледна точка постенето има незаменимо влияние върху организма, което е доказано многократно във времето.

С какво да се храним по време на пост?

Започвайки поста трябва да решим дали ще се въздържаме от всички продукти с животински произход или ще оставим в менюто си поне риба. 

Ако постим за първи път, е добре да преминем постепенно – първо спираме месото, после млечните продукти и накрая рибата. 

Когато започнем да постим е добре да не се насочваме веднага към щандовете със специална пакетирана "здравословна" храна. Идеята на постите е да пречистим организма си, а макар и без животински примеси, обработената храна не е никак полезна. Добре е да се храним основно със сурови зеленчуци и плодове, житни и зърнени храни.

Не е добре да прекаляваме с консумацията на солети, ориз и картофи, за да се заситим набързо.Те неизменно трябва да присъстват в менюто ни, но веднъж на ден е достатъчно. Плодовете и зеленчуците имат ключова роля за поддържане на добра обмяна на веществата. Сушените плодове, житото, ядките са лесна за намиране и подходяща храна. 

Как всъщност действа постът на организма?

Първото и най-важно действие на постенето е пречистването на организма. Много хора пренебрегват тази естествена нужда на тялото. 

Пречистването с лека, еднородна храна има много позитивно действие. Отстраняват се излишните белтъчини и токсините в тялото. Организмът се прочиства на клетъчни ниво, в резултат на това се унищожават слабите и дефектни гени, които са причина за множество здравословни проблеми.

Също така се услива биосинтезът на организма и човек започва да усеща прилив на енергия. Това е съвсем естествено, тъй като когато „задръстеният“ ни организъм е вече прочистен, много по-лесно започват да се усвояват полезните съставки от поетата храна. 

Витамините, минералите и други жизненоважни компоненти се абсорбират много по-ефективно от обикновено.

Какво е чувството след пост?

В резултат на прочистването на организма, се подобрява качеството на съня и обмяната на веществата. 

Друг ефект е значително пвишаване на енергията, подобрение на паметта и дори емоционалното състояние ще се тонизира. Причината е, че постът влияе и на хормонално ниво.

Един от безспорните и най-желан резултат след постене е намаляване на телесното тегло. Точно заради това много жени избират поста като алтернативен вариант на диетата , тъй като е ефективен и здравословен начин да влезем във форма.

Много важно е да се знае, че от пости е добре да се въздържат деца, бременни жени и хора със слаба имунна система. За всички останали постенето е изключително здравословно.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност