Close search

Салата айсбер - малко калории и много витамини

Салата айсбер - малко калории и много витамини Салата айсбер - малко калории и много витамини Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Салата айсберг е зеленчук тип зелена салата, който принадлежи към семейството на марулите. Отдавна е познат в европейските страни, но едва в последните години набира сериозна популярност и у нас.

Салата айсберг се характеризира с отлични вкусови качества, малко калории и много витамини. Освен всичко друго, тя е по-трайна от обикновената маруля.

Състав

Салата айсберг е много добър източник на фолиева киселина, но съдържа малки количества витамин С. По-тъмните външни листа са богати на бета каротин.Количеството на витамините Е и К в този зеленчук са повече, отколкото при всеки друг. Салата айсберг съдържа още калций, витамини В и РР.

Избор

Избирайте салата айсберг, която изглежда тежка за размера си, с пресни листа, твърди на допир и без загнили участъци. Съхранява се в найлонова торбичка в хладилника.

Приготвяне

На първо място се премахват външните листа, както и кочана на салатата. Листата старателно се измиват и се подсушават, след което са готови за кулинарна обработка. Салата айсберг се съчетава много добре с различни продукти.

Традиционно може да се поднася, овкусена със зехтин и оцетПри обработката на салатата се препоръчва листата да се накъсват, вместо да се режат, за да се запазят полезните вещества в тях. Малките чери доматчета, различните видове сирена, крутоните и някои месни продукти са чудесно допълнение към свежата и хрупкава салата айсберг.

Ползи

Несъмнено айсберг е една от най-обичаните салати в Европа. Екзотичният зеленчук обогатява и разнообразява трапезата ни по много здравословен начин. Освен всичко друго обаче, тази "ледена" салата притежава доста ценни диетични, хранителни и лечебни свойства. Тя съдържа около 90% вода, което означава, че е и доста нискокалорична.

Редовната консумация на айсберг намалява риска от някои ракови заболявания (особено на стомаха), понижава риска от развитие на анемия и сърдечносъдови заболявания. Препоръчва се в менюто и на бременни жени.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност