Close search

Солта - полезна или вредна

Солта - полезна или вредна Предозирането на солта води до рискове. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Излишъкът от натрий е вредната страна на солта. Това е една от главните причини за високото кръвно налягане, както и за задържането на водата в тялото. Мастните клетки също се изпълват с вода, увеличавайки теглото си. Много натрий кара организма да елиминира калия, което увеличава работата на бъбреците. Препоръчвам обикновената сол да бъде заместена с диетична, с черен пипер, подправки, ароматни треви и соев сос в умерени дози - той съдържа натрий в по-малко количество, отколкото солта, а силният му вкус позволява да го използваме в минимални дози. Хубаво е да гледаме етикетите на храните и да избягваме мононатриев глутамат и натриев нитрат и нитритите, които са използвани като консерванти в месото. Натрий има в повечето от сирената и някои минерални води.

Предозирането на солта води до рискове. Но е неразумно напълно да се отказва солта - строго безсолните диети могат да доведат до по-големи или по-малки проблеми в обмяната на веществата в зависимост от организма на човека. Готварската сол е нужна - поддържа обменните процеси на междуклетъчно ниво, участва в регулирането на циркулацията на течности и е необходим за синтеза на солната киселина - основен компонент на стомашния сок.

Отказването от солта понижава апетита, създава отвращение към храната, води до нарушения в храносмилателната система, отслабване на мускулатурата, крампи (мускулно схващане) и рязко снижаване на артериалното налягане. Когато се храним нормално, няма как да се получат такива тежки състояния - в менюто ни винаги се включват и готови храни като сирена, хляб, колбаси, готови за консумация риба и месо, при чиято обработка се използва сол.

Грамажът общо трябва да бъде около 5 грама на ден. Високата консумация води до сърдечносъдови заболявания. Диетите с намален прием на сол ускоряват извеждането на излишъка от течности от организма и подобряват работата на сърдечносъдовата система. Но лятото не е подходящо време за безсолна диета по принцип, защото тогава хората изхвърлят много от водата в организма.

При спазването на диета яжте пресни храни и гответе с пресни меса и морски дарове. Хубаво измивайте с вода консервираните храни преди сервиране. Винаги гледайте етикетите внимателно, когато купувате, и избирайте продукти, които имат ниско съдържание на натрий.

Източник: otslabvam.info

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност