Close search

Спанакът - най-полезният зелен зеленчук

Спанакът - най-полезният зелен зеленчук Спанакът - най-полезният зелен зеленчук Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Спанакът е най-полезния зелен зеленчук.Той съдържа много цинк, желязо, магнезий, калций, мед, фофор, калий , натрий и селен. В него има множество белтъчини, мазнини и въглехидрати. Съдържа също и нишесте, захар , витамини от групата В, бета каротин и витамините А, Е, С, Н, К, РР. 

При термична обработка обаче се запазват витамините А и С. Спанакът не е много издръжлив и бързо се разваля. За това правете салати, супи и други ястия веднага щом го купите. Спанакът е единствения зеленчук, който съдържа повече бета каротин от моркова.

Спанакът има високо съдържание на желязо, благодарение на него хемоглобинът се активизира и снабдява клетките с кислород по-добре. Спанакът заздравява зъбите и венците, укрепва кръвоносните съдове и предпазва от анемия. Стимулира разботата на задстомашната жлеза и стабилизира работата на червата. Той подобрява обмяната на веществата и спомага за изработването на енергия.

Спанакът се препоръчва на хора които са подложени на стрес или на диета. С помощта му спокойствието се възстановява и работоспособността се повишава. Спанакът предпазва от повреждане лигавиците, нормализира въглехидратната обмяна, участва в изработката на важни за организма хормони и помага за вталяване.

Лекарите и диетолозите го включват в диетичното меню с цел елиминиране на заболявания на нервната система, хипертония, изтощение, анемия, диабет, гастрит и ентероколит. Спанакът има високи нива на йод и за това той влияе добре на работата на щитовидната жлеза. Той се усвоява много бързо от организма, поради веществата стимулиращи действието на слюнчестите жлези. 

Голямото съдържание на витамини и минерали го прави изключително полезен за бременни жени и малки деца.

Източник: rater.eu

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност