Close search

Стевия - полезната захар

Стевия - полезната захар “Медена трева” вместо захар Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Стевията е растение, което е известно още от древността.

Индианското племе гуарани са дъвчели листата му и правели целебен чай от “сладката трева”. Те използвали малките листенца и цветчетата не само за подслаждане, но и за промиване и лечение на рани.

Лечебната билка била не само безвредна, но и полезна за здравето. Давали я дори на малки деца за укрепване, като и на бременни и кърмачки за възстановяване. 

През XVII-XVIII в. стевията става популярна в цяла Латинска Америка, а по-късно и в Европа. Днес Япония е най-големият пазар на билката, а японците са най-масовите консуматори. Известните с умереното си хранене и здравословна кухня, японците използват стевията вместо захар за производството на все повече продукти.

Според проучване на Световната Здравна Организация “медената билка” е напълно безвредна, а единствените опасения са, че консумацията на по-високи дози може да доведе до понижаване на кръвната захар и рязко падане на кръвното налягане.

Стевия е храстовидно растение, листата на което са около 30-40 пъти по-сладки от захарта, а екстрактът достига нива до 300 пъти по-сладки от бялата захар. Богата е на гликозиди (стевиозиди), които участват в обмяната на веществата в човешкия организъм и нормализират нивото на кръвната захар.

Тя е близка по вкус до бялата захар, но не съдържа калории.

Билето съдържа витамините А, С и тези от групата В, минералите калий, желязо, цинк, калций, магнезий и селен, както и пектин, фибри и аминокиселини.

“Медената билка” понижава нивото на “лошия холестерол”, подобрява работата на сърдечно съдовата система, укрепва имунната система, благоприятства стомашно чревния тракт, черния дроб и успокоява нервната система.

Стевията е полезна за зъбите и венците като ги предпазва от кариеси и пародонтоза. Има противовъзпалително и антисептично действие. Освен изброените й качества, сладката трева е силен антиоксидант и редуцира свободните радикали.

Въз основата на проучвания и доказателства за полезните качества на стевията може да се заключи, че тя е най-добрият заместител на захарта. На пазара се предлагат разнообразни продукти, които използват билката като хранителна добавка. Тя може да се намери в аптеките и на диетичните щандове в хранителните магазини.

Любителите на стайни растения могат да си засадят и отгледат сами храстовидната стевия, която достига до 60-80 см. височина. Билката изисква южно изложение с достатъчно светлина, умерено поливане и периодично наторяване и подхранване.

Направете си чай от листата й, охладете го, сипете го в дълбока чаша и украсете с резен лимон. Ще се изненадате колко приятно ще ви подейства тази свежа напитка.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност