Close search

Темпераментът ни определя начина, по който приготвяме храната си

Темпераментът ни определя начина, по който приготвяме храната си Темпераментът ни определя начина, по който приготвяме храната си photo-credit

Замисля ли сте се защо някои хора са истински гурута в областта на гастрономията, а други са буквално „готварско бедствие”? 

Защо приготвянето на храна се отдава на един тип хора, а на други не? Отговорът не се крие само в това, че някои са прекарали повече време, гледайки и учейки кулинарното майсторство от по-възрастните в семейството. Според проведено проучване на foodpanda се оказа, че зад големите и вкусни успехи в кухнята стоят не само придобитите знания и умения, но голяма заслуга има и темперамента на човека – кулинар. Защо това е така, разказват от най-голямата платформа за поръчка на храна.

Кулинарното майсторство е материя, която не се отдава на всеки. Тя изисква посвещение, търпение и най-важното щипка любов. Няма значение какво приготвяме, бъркани яйца или гурме, всяко ястие иска комбинацията от горните три компонента. Ето тук се крие и разковничето. Не всички хора могат да бъдат търпеливи, не всички могат да се посветят на своите действия и не всички вярват, че щипката любов променя вкуса. В динамичното забързано и напрегнато ежедневие, в края на дългия работен ден, определено е трудно да се спази тази пропорция просто защото деня е взел от нас всички тези компоненти. 
Като цяло хората се делят на различни типове, според своите навици и вътрешен темперамент. 

Ето едни от най-често срещаните черти на темперамента ни, които ни описват повече като:

Импулсивни – Импулсът е водещото в техния свят. Нямат ясни правила просто защото не знаят какво ще им хрумне в следващия миг. Това е причината, поради която те са толковва иновативни в кухнята. Не следват пропорции и рецепти. Отдават се изцяло на това, че им се похапва нещо вкусно и започват да творят. Тъй като импулсът е водещ, те трябва да са бързи, защото съществува риск скоро да се отегчат и дори да не пробват приготвената храна. Обикновено не са от най-добрите кулинари и гозбите им от най-вкусните, но понякога имат много добри попадения.

Мудни – противоположност на импулсивните са мудните и бавни хора. Обикновено те са прекалено педантични не само към околните, но и към самите себе си. Безкрайно подредени и подчинени на верните си принципи. Рецептите никога не се променят. Всички продукти се изкарват извън хладилника, внимателно се подбират, също толкова добре се измиват, подготвят се за рязане и още по-дълго се готвят. Определено тези хора имат излишък от търпение, което пренасят и в самия процес на готвене. Уви, посвещението не е осъзнато действие и не го прилагат. Важното е, че храната след дългото и приготвяне е вкусна, макар и стереотипна.

Прагматични – за тях е характерно ясно подредените приоритети. Времето е важна величина и от него се отделя точно толкова, колкото е необходимо, нито по-малко, нито повече. Те са добри кулинари, които знаят точната мярка. Никога не прекаляват с подправките както и с количеството. Обичат бързите и лесни ястия, които винаги им се получават много добре.

Романтични – това са хората, които могат да предизвикат истински фурор в кухнята. Любовта и романтиката винаги са били водещи сили. При тях те са толкова силно застъпени, че умеят да превърнат скучното готвене, в романтично изживяване като заразят и околните. По време на готвене, често пъти обичат да си говорят или пеят. Тези вибрации се предават на храната и я правят божествена. Обичат да експериментират и да поднасят изненади. Отдават цялото търпение и посвещение над това, което творят като не забравят щипката любов. Времето е без значение, важен е крайният резултат. А при тях той е повече от зашеметяващ.

Практични – те знаят да ценят времето и парите си. Правят точни сметки на всичко, което харчат, най вече в магазините за хранене. Склонни са да отделят повече средства за храна най-вече през почивните дни, защото си седят повече вкъщи. През делнични дни, правят ясна сметка, че прекарват средно между 8 и 10 часа на работното място и едва няколко часа вкъщи. За това предпочитат да поръчват храната си. По този начин избягват излишни разходи и разнообразяват менюто си всеки ден.

Снимки: flickr.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK