Close search

Топ 10 лечебни свойства на стафидите

Топ 10 лечебни свойства на стафидите Сладкия вкус на изсушено грозде или така наречените стафиди могат да преборят многобройни заболявания Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Сладкия вкус на изсушено грозде или така наречените стафиди могат да преборят многобройни заболявания.

Стафидите и сушенето на гроздето са познати още от дълбока древност, а за пръв път сушеното грозде се споменава в Стария Завет. 

Старинни стенописи показват, че то е използвано за консумация и декорация. В Древния Рим е било използвано като бартерна единица и дори като награда за победителите в спортните турнири. В древногръцки документи пък се споменават лечебните свойства на стафидите, давали са ги и за подхранване на изтощени хора.

Днес най-големият производител на стафиди е долината на Сан Хоакин в Калифорния, където сушено грозде се произвежда още от XIX век. Други големи производители са Австралия, Турция, Гърция, Иран, Чили и Испания.

Лечебните свойства на стафидите са познати от древността. Те са източник на въглехидрати, 94% от които са глюкоза, фруктоза, безвредни за диабетиците захари. 

Стафидите съдържат витамините С, Р, РР, B1 и B2, каротин, калий, калций, фосфор, магнезий, манган, селен, органични киселини.

  • Проблеми с нервната система

Стафидите играят роля за подобряването на работата на невроните, а никотиновата киселина успокоява и регулира работата на мозъка. Те активизират дейността на мозъчната кора. Редовната консумация на стафиди помага на организма да се справи с умората и стреса, предотвратява депресията. Те тонизират и дават енергия на тялото. Затова се препоръчват на спортисти, деца, младежи, възрастни хора и на тези, които полагат тежък умствен или физически труд.
Сушеното грозде се препоръчва при безсъние – благодарение на витамините В1, В2, В5 и на магнезия, сънят и работата на нервната система се регулират.

  • Анемия

Стафидите са богати на желязо, което влиза в състава на хемоглобина. Той е основната съставка на червените кръвни телца. Сушеното грозде съдържа мед и много от елементите на витамин В комплекс, които играят съществена роля за образуването на кръвта и червените кръвни телца.

  • Белодробни и простудни заболявания

Лечебните свойства на стафидите при белодробни заболявания, бронхит, пневмония и кашлица е позната от дълбока древност. За целта се приготвя отвара, която помага при заболявания на дихателната система, силна кашлица, възпалено гърло. За бронхит се препоръчва да се нарежат 100 гр. стафиди, залети с чаша вода и варени 10 минути на слаб огън. После сместа се прецежда и изстисква. От нея се пие по 1/3 чаена чаша четири пъти на ден. Ако кашлицата е силна и придружена с хрема, се прави отвара от стафиди с лук – 3 супени лъжици сок от него се добавя към чая, приготвен по предишната рецепта. Пие се три пъти на ден по половин чаша.
Срещу силна кашлица се препоръчват 30 грама стафиди, накиснати за 45 минути в преварена вода. Консумират се с чаша топло мляко преди лягане.

  • Сърдечно-съдови заболявания

Стафидите се препоръчват прихипертония и аритмия. За укрепване на сърдечния мускул се народната медицина препоръчва следното лечение: Два килограма стафиди се измиват и подсушават. Най-напред се изяжда половината, по 40 стафиди всяка сутрин половин час преди закуска. Другата половина се яде по схема: през първия ден се изяждат 40 стафиди, през втория – 39, през третия – 38, докато свършат. Рецептата може да се прилага два пъти в годината.

  • Заболявания на жлъчката

Сред лечебните свойства на стафидите е и способността им да прочистват жлъчните пътища. За целта половин чаша стафиди се измиват и заливат до ръба на чашата със студена преварена вода. Сместа престоява 24 часа и се изпива настойката, а стафидите се изяждат. Народните лечители препоръчват след това да легнете на дясната си страна за час и половина-два върху топла грейка. Тази процедура се провежда всяка неделя в продължение на 30 дни.

  • Остеопороза, ставни заболявания

Стафидите съдържат бял калций – източник на бор, който подпомага усвояването на калция от организма. Затова сушеното грозде се препоръчва за болните от остеопороза и остеохондроза. Борът играе важна роля за заздравяването на костите и ставите, затова се препоръчва на жени в менопауза, които са силно застрашени от остеопороза.

  • Полова слабост

Сушеното грозде стимулира либидото и води до възбуда, благодарение на аминокиселината аргинин. Във фармацията тя се извлича и се използва при лечение на проблеми с ерекцията. В Индия и до днес на младоженците се приготвя напитка от мляко, варено със стафиди и малко шафран. За тези, които страдат от полова слабост, се препоръчва редовна консумация на стафиди.

  • Увредено зрение

Полифенолните фитокомпоненти в стафидите имат свойствата на антиоксидант и защитават очите от действието на свободните радикали. По този начин ги предпазват от дегенерация на макулата, свързана с възрастовото отслабване на зрението и катаракта (перде). Стафидите са богат източник на витамин А, А-бета каротин и A-каротеноид, които играят ключова роля за доброто зрение.

  • Запек

Стафидите са ефикасно средство против запек, тъй като в стомаха те се раздуват. Съдържат влакнини, които са изсушени, но в стомаха абсорбират вода, подпомагат перисталтиката на червата и изхождането.

  • Повишаване на теглото

Стафидите подпомагат покачването на телесното тегло, благодарение на високото съдържание на фруктоза и глюкоза. Препоръчват се на много слаби хора, бодибилдъри и атлети като помагат натрупването на маса без холестерол.

Лекарите предупреждават хора със затлъстяване, остра сърдечна недостатъчност, язва на стомаха и дванайсетопръстника, ентероколит, активна форма на туберкулоза и диабет да са изклщчително внимателни при консумацията на стафиди. При захарна болест те могат да се консумират без прекаляване, като преди това се препоръчва изваряване на слаб огън. Така количеството захар намалява, а повечето полезни вещества се запазват, пише още zdravedae.com.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност