Close search

Топ 50 на най-добрите ресторанти в света (I част)

Топ 50 на най-добрите ресторанти в света (I част) Най-добрите 50 ресторанта в света (I част) Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Представяме ви 50 от най-добрите ресторанти в света, подбрани от theworlds50best.com.

1. Noma, Копенхаген, Дания - "ресторант на кризата на средната възраст" са думите на готвач-собственикът Рене Реджепи. Това изказване се дължи на известен период на тревога и творческа пауза поради изоставане в класацията през годините за най-добри ресторанти в света.

През изминалата година ресторантът беше транформиран с нов подход и енергия. Възстановеното доверие се дължи донякъде на ексепериментите и интуицията.

Много от ястията сега са всъщност малко по-обикновени, но все така оригинални и свързани със скандинавската кухня. Ресторантът побира 45 души и е разположен на пристанището на Копенхаген.
Noma впечатлява със серията си от "закуски" - 10 порции, които включват морски таралеж с карамелизирано мляко и черен дроб на треска, последвани от говеждо месо с мравки. Никой не напуска разочарован заведението - морският аромат и вкусната храна задоволяват и най-претенциозния вкус.

Реджепи и екипът му ще бъдат в Япония два месеца през 2015-та, за да почерпят от техните идеи за съставки. Със своя ентусиазъм за нови и нови предизвикателства, Noma успешно си запазва първото място в класацията за най-добри ресторанти в света.

2. El Celler de Can Roca, Херона, Испания - местен семеен ресторант в независима Каталуния. В същото време е включен в този списък вече цяло десетилетие, достигайки желаното първо място миналата година.

Братята Джоан и Джоузеф отварят заведението през 1986 г. заедно с родителите си в работническо предградие на Херона (Жирона). През 2007-ма се пренасят в сегашните помещения.

До този момент Джоан - известен и всепризнат готвач, и Джоузеф - познавач на вината, са работили с много по-малкия им брат Джорди, който следва кариерата си на сладкар. Комбинацията им е главозамайващо гастрономично трио.

Първото, което усеща всеки посетител, е изключителното гостоприемство. Храната е съчетана с огромен брой набор от вина, както и такива тип Шери. Трапезарията е от 55 места, оградени от стъклени стени и градина - освен обстановката, обслужването е спокойно и ненатрапчиво.

3. Osteria Francescana, Модена, Италия - на трето място за втора поредна година се нарежда Osteria Francescana, придавайки заслугите на една държава, която не присъства достатъчно често в класацията. 

Италианците подхождат малко скептично към хора, които смущават установените им кулинарни традиции, но Масимо Ботура успява да балансира. Той създава ресторант, който покрива изискванията на традиционното и модерното.

Храната понякога е леко ексецентрична, но много вкусна и чудесно изпипана откъм детайли. Менюто все пак може да се раздели на три основни категории - на първо място са традиционните ястия от областта Емилия-Романа, като много предпочитано е Bottura тортелини с пармезан и рагу.

4. Eleven Madison Park, Ню Йорк - Eleven Madison Park е в класацията, благодарение на главният готвач Даниел Хъм и съсобственика Уил Гардия.

Нищо тук не е банално, особено начинът на поръчване, който представлява тесте карти, на които са написани различни съставки. Изберете, например, карта само за шоколад, за да се появят автоматично куп десерти.

Трапезарията е изключително просторна - огромните прозорци от пода до тавана и дървените подове правят един внушителен фон. Този подход вече се имитира от много други ресторанти по цял свят и обяснява защо Eleven Madison Park е водещ ресторант в Северна Америка.

5. Dinner by Heston Blumenthal, Лондон - британската кулинарна история вдъхновява много други кухни по цял свят. Ресторантът е управляван от дясната ръка на Блументал, а именно Ашли Палмър. Тук може да видите как умело се пресъздава британската кулинарна история.

Някои от рецептите датират от преди близо 700-800 години, но са преобразени по вкусовете на нашия век със съвременни съставки и техники на приготвяне. Резултатът е меню, което е машина на времето.
Това, което на пръв поглед изглежда просто, всъщност е внимателно планирано и много умело изпълнено. 

Пример в това отношение е Бохемската торта, която има исторически връзки с книгата на госпожа Маршал от 1891 година. Това, което някога е било просто шоколадова лимонена торта, днес е десерт, обвит в шоколад, грейпрфрут и шоколадов мус с мед и сладолед. Вкусът след подобно ястие е дълготраен.

6. Mugaritz, Сан Себастиан, Испания - тук нищо не е такова, каквото изглежда на пръв поглед. Името на ресторанта идва от едно специфично дъбово дърво, което расте по хълмовете на Сан Себастиан и по този начин детайлът придобива нови висоти.

Всичко в ресторанта на готвача Андони Луис - от миризмата на барбекю, която приятно се носи във въздуха, до начинът по който е сервирана масата, се прави умишлено и с конкретна цел. Самият Андони заявява: "Ние се стремим да се издигнем над всичко, което ограничава свободата ни".
Намеренията на Андони са храната в Mugaritz да шокира и изненадва, както и да има така нареченето "trompes l'oeils" - кулинарни трикове на окото. 

На посетителите не се дава достъп до меню, преди да направят резервация. Повечето храни залагат на нестандартен аромат, текстура и вкус, а други са предназначение да предвизвикат емоция, да разкажат история.

7. D.O.M, Сао Пауло, Бразилия - амбициозна Амазонска кухня. Преди Алекс Атала да отвори заведението си - Deo Optimus Maximus, което за неговорещите езика е неразбираиемо, но в буквален превод означава - "Господ е най-добрият", доминиращите ресторанти са френски и италиански.

Днес южноамериканската храна и съставки са на челни места в кулинарните класации, но не само на континента, от който произхождат, но и по целия свят. Атала определено има огромна роля за това.

Атала е донякъде и историк, и ботаник, благодарение на проучванията си с известни изследователи и антрополози, с които са правили експедиции в Амазонската джунгла. Ето как той е направил популярни съставки и подправки, които до този момент никой не е познавал.

8. Arzak, Сан Себастиан, Испания - както и при другите елитни заведения, включени в този списък, Arzak съчетава традиционното и модерното, като извлича най-доброто от местните продукти и използва най-съвременни технологии.

"Всеки, който живее в Сан Себастиан, е бил тук", заявява Джулиан Арзак, който споделя управлението на ресторанта с дъщеря си Елена Арзак.

Заведението е с черна, бяла и сива цветова схема, електрически плъзгащи се врати и много огледала.
Елена, разбира се, е страхотен готвач и има свой уникален стил. Тя завършва престижното училище Swiss Hotel Management School, като по-късно има шанса да работи с легендарния Ел Бъли.

9. Alinea, Чикаго, САЩ - абсолютен лидер в кулинарните нововъведения.
Намирайки се в Lincoln Park, Alinea определено е синоним на модерен градски ресторант. Разделен е на четири отделни стаи, за да се даде на посетителите усещане за неприкосновеност, тишина и лично пространство.

Интериорът също е изключително интересен - специално осветление сменя цветовете на стените, за да се създаде и различно настроение. Това, разбира се, не е всичко. Тук може да видите балон, който се яде, направен от дехидратирана ябълка и хелий - да, звучи шантаво, но определено привлича вниманието.

Ще се насладите на силни аромати и артистично сервиране.

10. The Ledbury, Лондон - дискретен, приветлив и изключително гостоприемен - това са най-точните думи, които описват готвача Брет Греъм, а и също така и храната му.

Ресторантът е сгушен в ъгъла на модерния квартал Notting Hill и се радва на все повече чуждестранни посетители.

Екипът работи неуморно, за да си набави възможно най-добрите съставки в Обединеното кралство, работейки с доставчици, които им осигуряват интригуващи зеленчуци и слабо известни билки и корени.

Кулинарният подход на Греъм залага на модерния френски вкус, но с акценти от Великобритания и Италия.

Трапезарията е светла и изчистена, а обслужването взискателно и безупречно.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност