Топ 8 на ползите от черния шоколад
Много експерти препоръчват да консумацията на 30-60 грама или няколко парчета/блокчета тъмен шоколад всеки ден.
Колкото повече шоколадът се обработва, толкова по-малко е полезен той за здравето. Затова и суровите продукти от какао са станали толкова популярни напоследък.
Все пак, много полезни за здравето съставки остават в обработения тъмен шоколад, при условие, че не са твърде много добавените нездравословни съставки, като например високото съдържание на захар.
- Естествен антидепресант
Шоколадът съдържа серотонин, който е естествен антидепресант. Шоколад също стимулира производството на ендорфини, които създават чувство на щастие и удоволствие. Всъщност, едно проучване е установило, че топенето на парче шоколад в устата, създава чувство на удоволствие по-дълго от страстна целувка. Това може да обясни защо много хора обикновено посягат към шоколада, когато са депресирани.
- Високо съдържание на антиоксиданти
Какаото съдържа флаваноли, вид флавоноиди, които се срещат само в какаото и шоколада. Флавоноидите са естествени съединения, които се срещат в растителните храни, които действат като антиоксиданти и неутрализират свободните радикали в тялото.
- Високо съдържание на магнезий
Кaкaoто е по-богато на магнезий, отколкото всяко друго растение. Магнезият е важен минерал, който помага за регулирането на храносмилателната, нервната и сърдечно-съдовата системи. Тъй като много хора са с дефицит на магнезий, добавяйки богатият на магнезий тъмен шоколад към диетата си можете да подобрите здравето си като цяло.
- Понижава кръвното налягане
Черният шоколад понижава кръвното налягане при хора с повишено кръвно налягане.
- Намалява LDL холестерола
Яденето на тъмен/черен шоколад редовно е доказано, че намалява LDL холестеролът (лошия холестерол) с около 10%.
- Бори се с рака
Няколко проучвания са установили, че шоколадът е един от най-добрите храни за борба с рак заедно с други храни като червено вино, боровинки, чесън, и чай. Двата начина, по които той се бори с рака е чрез инхибиране(намаляване) на клетъчното деление и намаляване на възпалението. Изследователската работа в тази насока продължава и вероятно ще се намерят още допълнителни начини, по които шоколадът се бори с рака.
- Предотвратява образуването на кариес
Научни изследвания са установили, че теоброминът в шоколада предпазва от кариес чрез премахване на Streptococcus mutans, бактерия в устната кухина, която допринася за кариесите.
- По-дълъг живот и по-малко заболявания
Едно проучване в Холандия, в което са изследвани 200 мъже над 20 годишна възраст е установило, че тези, които консумират големи количества шоколад, ( млечен шоколад и тъмен шоколад) живеят по-дълго и имат по-ниски общи нива на заболяване, отколкото мъжете, които консумират малко или никакво шоколад, пише още zdraviste.com.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook