Close search

Три билки за дълголетие

Три билки за дълголетие Три билки за дълголетие Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Всички знаем, че билките са полезни. Кои от тях обаче е добре да ползваме за добро здраве и дълголетие?

На този въпрос ни отговарят колегите от lekuva.net. Вижте кои са тези билки и как да ги прилагаме.

  • Рейши (ганодерма)

Полезните свойства на т. нар. гъба на безсмъртието са познати от древността, а най-новите изследвания ги потвърждават. 

Рейши изключително подобрява имунитета, поддържа нормалната работа на организма и увеличава притока на енергия. 

Заради антивирусните и антибактериалните й свойства се използва като естествен антибиотик. 

В традиционната китайска медицина рейши се прилага за лечение на пет основни органа – сърце, бели дробове, черен дроб, панкреас и бъбреци. Гъбата може да откриете под формата на таблетки, сиропи и прахове.

  • Босилек

Той притежава качества на антиоксидант, предпазва организма от вредното действие на свободните радикали и забавя процесите на стареене. 

Освен това укрепва имунната система и подсилва издръжливостта. Има антисептично, противовъзпалително, болкоуспокояващо и леко възбуждащо действие. Като лечебно средство най-често се препоръчва при сърдечносъдови заболявания и диабет. Може да го откриете под формата на хранителна добавка (капсули).

Обикновеният босилек също има ценни свойства. Той действа тонизиращо, спазмолитично и възбужда апетита. Използва се при хронични колити, гастрити, чревни колики, кашлица и бронхиална астма, възпаление на пикочните пътища, депресия. 

Отварата се приготвя от 1-2 ч.л. билка и 250 мл вода. При възпаление на гърлото и венците се прилага за гаргара.

  • Градински чай

Тази толкова достъпна билка засилва имунната система и защитните свойства на сърцето, като стимулира кръвообращението и разширява кръвоносните съдове. 

Салвията, каквото е ботаническото име на растението, възстановява паметта в напреднала възраст. Чаят помага ефикасно за подобряване качеството на съня. 1 с.л. от билката се залива с чаша вряща вода, запарва се 20 минути и се прецежда. Има противовъзпалително и антибактериално действие, затова може да я използвате за гаргара при болки в гърлото, ангина, афти или заболяване на венците.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност