Close search

Вегетарианското месо - соя

Вегетарианското месо - соя Соята е растителен продукт, който е подходящ за всички хора, които искат да се хранят здравословно Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Соята е растителен продукт, който е подходящ за всички хора, които искат да се хранят здравословно.

Богатото съдържание на целулоза стимулира храносмилането и очистването от токсини, лекува запека, а свойството да засища я прави полезна за хора, които искат да изваят стройна фигура, припомят от apteka-optima.com.

Високото съдържание на протеини са причина вегетарианците да използват соевите продукти като заместител на месото. Протеините и витамините са страхотна комбинация за хора, които активно спортуват. Бобовата култура съдържа още лецитин, омега-3 полиненаситени мастни киселини, изофлавони и фитоестрогени, които наподобяват женските хормони в човешкия организъм. Затова екстрактите от соя се използват като заместител на хормоналната терапия за жени в менопауза. 

Соята включва в състава си витамини В6, В9, В12, А, С, Е, Н и минерали. Соевите продукти се препоръчват за лечение на хиперлипидемия и хиперхолестеролемия, тъй като понижава нивото на общите липиди в кръвта и нивото на холестерола, при лактозна непоносимост, заради отсъствието на млечна захар, при непоносимост към глутен, диабет, алергии към белтъка в кравето мляко, констипация. 

Соята се използва за профилактика на много заболявания заради високото съдържание на антиоксиданти - изофлавони. Многото витамини, в комбинация с някои елементи и аминокиселини, спомагат за съхранението на влагата на кожата, предпазват я от действието на слънцето и токсичните вещества в атмосферата. Това прави соята незаменима съставка не само в кулинарията, но също и в козметичната промишленост. 

Дълго време се водеха спорове дали тя е полезна или вредна за човека, тъй като е трипсин-инхибитор. Вече е доказано, че когато соевите зърна се подложат на термична обработка, топлината разрушава трипсин-инхибиторните вещества и премахват опасността за човешкия организъм. 

От соята се произвежда ядково мляко, а от соевото мляко се изработва соево сирене тофу. Вегетарианците заместват обикновената кайма с кайма от соя, от която се готвят разнообразни ястия.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност