Close search

Вкусно и полезно през есента (част 1)

Вкусно и полезно през есента (част 1) С настъпването на есента организма ни има нужда от засилване на имунната система Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

С настъпването на есента организма ни има нужда от засилване на имунната система за да може да се бори с вирусните инфекции в студените дни. 

По това време на годината природата ни предоставя едни от най-полезните плодове и зеленчуци богати на витамини, въглехидрати, микро елементи и други ценни вещества. Нека си припомним кои са те: 

Ябълки

Ябълката е източник на много полезни за организма вещества. Съдържа както витамини, особено наситена е с вит. А, В1, В2, С и Р, така и микроелементи – калций, фосфор, магнезий, калий, сяра и други. 

Ябълките са смятани и за плодове на красотата, защото се грижат за косата, зъбите, кожата и ноктите.

Кестени

Есента е сезонът на кестените. Кестените имат ниско съдържание на мазнини и белтъчини, много витамин С, фосфор, калий. Кестенът съдържа два пъти повече нишесте от картофите. 

Кестените са много засищащи и хранителни, съдържат много въглехидрати и витамини. Консумират се печени и варени.

Тиква

Тиквата спада към така наречените плодови зеленчуци. Използва се за приготвяне най-често на десерти.

Семките също могат да се консумират след изпичане. Те са богати на протеини, витамини и минерали като желязо, цинк, мед и фосфор. Тиквените семки съдържат и важни за организма незаменими аминокиселини. 

В тиквата има високо съдържание на плодова захар и много други хранителни вещества, като с най-високи стойности е витамин С. 

Ряпа

Ряпата се използва най-често за салата. Тя е богат източник на витамин C, фибри и ензими. Съдържа и сулфорафан, за който се смята, че предпазва от рак.

В сто грама ряпа има 20 милиграма витамин С, 0.10 милиграма витамин В1, 0.14 милиграма В2, 42 милиграма В4. Също така е богата и на етерични масла, които спомагат за доброто състояние за храносмилателната система.

Цвекло

Цвеклото се използва в салати и готвени ястия. Може да се консумира както сурово така и сготвено.

Цвеклото е един доста пренебрегван от повечето хора зеленчук, но то е основен източник на веществото бетаин. Бетаинът е с голям принос в процесите на усвояване на белтъци в организма и в подобряване работата на черния дроб. 

Цвеклото съдържа още калий, калций, фосфор, желязо, витамин С, В1, В2 и В12.

Автор: Нина Тодорова

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност