Close search

Вкусно и полезно през есента (част 2)

Вкусно и полезно през есента (част 2) Да подсилим организма през есента Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

С настъпването на есента организма ни има нужда от засилване на имунната система за да може да се бори с вирусните инфекции в студените дни. По това време на годината природата ни предоставя едни от най-полезните плодове и зеленчуци богати на витамини, въглехидрати, микро елементи и други ценни вещества. Видяхме една част от тях тук, ето и останалите: 

Чесън

Чесънът безспорно е едно от най-полезните природни лекарства. Той е богат на алицин - химикал, който е много ефективно средство срещу вируси, бактерии и гъбички. 

Консумацията му намалява нивата на LDL-холестерол в кръвта и предпазва от редица по-сериозни заболявания като рак, например. 

Не много известен факт е, че чесънът повдига и подобрява настроението.

Червени боровинки

Вкусните и сочни плодове на червените боровинки са изключително здравословни. Освен това те са нискокалорични.

За никого не е тайна, че те са пълни с полезните за сърцето антиоксиданти – антоцианини. 

Този плод играе и важна роля при лечението на заболявания на венците, възпаления в устната кухина, инфекции на пикочните пътища, както и при различни форми на рак. 

Може да намерите пресни червени боровинки през месеците от септември до декември.

Сладки картофи

Сладките картофи са познати още като батати, въпреки името си, не не принадлежат към същата група на другите картофи. 

Те са богати на витамин А, витамин С и B6, мед, натрий и други. Един среден размер сладък картоф дава дневните нужди на организма от витамин А и една трета от Витамин С.

Сладките картофи са отличен източник на растителни протеини, при това са и с ниско съдържание на калории. В сравнение с другите зеленчуци, съдържащи скорбяла, те имат ниско съдържание на захар и са добър регулатор на кръвната захар.

Пащърнак

Пащърнакът е кореноплоден зеленчук от семейството на моркова. Той е богат източник на фибри, витамин С, желязо и калций. 

Той расте в изобилие в по-студените райони и е основно зимен зеленчук. Пащърнакът има леко сладък и деликатен вкус, поради което е подходящ да се яде суров или леко сготвен на пара. 

Идеален е за супи и ястия с различни зеленчуци.

Джинджифил

Освен, че е известен със своето загряващо действие, което го прави изключително подходящ за хладните есенни дни, ползите от този корен са много. 

С него се лекува кашлица, настинка, налепи по гърлото, успокоява стомаха, помага при гадене, проблеми с храносмилането. 

Според последни проучвания, джинджифилът действа като естествено противовъзпалително средство и е добър помощник при мускулно-ставни проблеми.

Автор: Нина Тодорова

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност