Close search

Вкусно у дома с Tupperware (2 част)

Вкусно у дома с Tupperware (2 част) Да сготвим вкусно у дома с Tupperware Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Днес отново сме в моята кухня, където продължавам с изпробването на продуктите на Tupperware

Този път реших да експериментирам като направя крем карамел в тава за лазаня, и при това с 
какао :) 

Втората рецепта е за пълнено пиле с ориз и гъби, което е класическо и е подходящо за коледната трапеза. 

И така, започваме с готвенето. Необходими продукти за Пълнено пиле с ориз и гъби:

1 прясно охладено пиле, 110 г масло (със стайна температура), 2 глави червен лук, 150 г ориз, 200 г гъби (пресни или от буркан), черен пипер, червен пипер и сол на вкус.

Измиваме добре пилето и го подсушаваме. В купичка смесваме част от черния, червения пипер и солта, и ги втриваме в пилето. За него ползвах Ултра Про на Tupperware, като освен за готвене, в него може да се маринова пилето. След като втрием подправките го поставяме в Ултра Про-то и затваряме капака. Поставяме ориза да се вари до полуготовност. 

През това време нарязваме лука - тук отново използвах Екстрашеф. Лекотата, с която се използва, икономичността и практичността му ме спечелиха още от първото готвене с него. 

В него може да нарежем и гъбите, но в случая ги предпочитам по-едри и ги нарязах с нож. Желателно е да използваме по-остър нож, защото запазва всички хранителни стойности на продукта. 

Следва да изпържим в половината от маслото лука, гъбите и ориза. Това направих в Тиган Pure Cookware 2.5 л, защото освен, че е удобен за захващане, той е достатъчно дълбок за да събере всичките продукти.

 И така, плънката вече е готова. Напълваме пилето добре. Ако ни остане от плънката, може да я разпределим под и около пилето.

Пилето, което имах беше с много голям "отвор" и реших да го "затворя" с мандарина. Същото може да направим и с портокал или лимон. След това закрепих с клечка за зъби (може да ползваме конец, но нямах). 

Накъсваме останалото масло върху пилето или го разтапяме и заливаме. Поръсваме с малко черен, червен пипер и сол. Поставяме в предварително загрята на 220 градуса фурна и печем около 70 минути. След като го извадим от фурната, порцираме и сервираме. Понеже капакът на Ултра Про е много удобен, сервирах първата порция в него :)

Следва десертът. Крем карамел в тава Ултра Про за лазаня, с какао. Както и предния път споменах, много удобно е да си разпределим продуктите преди да започнем със същинското готвене. При ястия, съдържащи повече яйца е добре да знаем, че всяко яйце чупим в отделен съд. Това се прави, защото, ако имаме 10 или повече яйца и някое от тях е развалено, а ги чупим в една купа упражнението трябва да започне отначало. И така, ето и необходимите продукти за Крем карамел с какао в тава за лазаня:

1 литър прясно мляко, 10 яйца, 8 с.л. захар (или на вкус), 2 пак. ванилия, 30 г захар за карамелизиране, 2 с.л. натурално какао, 1 с.л. пудра захар за поръсване.

В Кана-миксер разбиваме последователно яйцата, захарта, ванилията, какаото и млякото. Карамелизираме захарта изсипваме на дъното на Ултра Про за лазаня. Разпределяме равномерно и изсипваме сместа. 

Поставяме в предварително загрята на 200 градуса фурна и печем около 40 минути. Изваждаме от фурната и изчакваме да изстине. 

След това поръсваме с пудра захар с Поръсвачка Tupperware, която е изключително удобна и практична. Разрязваме и сервираме, като по желание може да гарнираме и с топка сладолед.

1 Коментар

  1. Small
    Анонимен

    Защо купуваме ,а не ни давате рецепти за съдовете.Така и не разбрах,как да си приготвя крем карамел в Ултра про мини в микровълновата /не ме интересуват тавите /-все отклонявате ...

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност