Close search

Ягодите - вкусни и полезни

Ягодите - вкусни и полезни Ягодите - вкусни и полезни Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Ягодите са не само вкусен плод и съставка на много десерти, но могат да се използват и като алтернативно лечебно средство. 

Изследвания върху техните свойства показват, че те подобряват апетита, влияят положително на храносмилането, притежават диуретични свойства, нормализират солния обмен, утоляват жаждата и способството за производството на кръвни клетки. Неслучайно в народната медицина ягодите се използват често при малокръвие и стомашно разстройство при децата.

Диетолозите определят ягодите като чудесно средство при недостиг на витамини, при хипертония, подагра, атеросклероза, маточни кръвоизливи.

Отварата от плодовете на ягодите се препоръчва като диуретично и слабително средство, което също така помага при необходимост от изпотяване. За тази цел 2 с.л. пресни ягоди се сваряват за няколко минути с 1 чаша вряла вода, запарват се половин час, изцеждат си и се приемат по половин чаша преди ядене.

Ягодите имат свойството да противодействат на различните причинители на чревни инфекции, успешно могат да се прилагат като допълнително средство срещу стрептококите, пневмококите и вирусите на грипа.

Народната традиция съветва с отвара от ягоди да се изплаква гърлото при стоматит и ангина. А отварата от сухи или пресни ягодови листа помага при кръвотечения и хемороиди.

Някои проучвания показват, че ягодите спомагат за прочистване на червата и кръвта, помагат срещу затлъстяване и влияят ефективно на обмена на йод при базедова болест.

Източник: zdrave.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност