Close search

Задържане на вода - как да се справим с проблема?

Задържане на вода - как да се справим с проблема? Неприятното задържане на вода води до подпухналост, качване на килограми и затормозване на всички органи Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Неприятното задържане на вода води до подпухналост, качване на килограми и затормозване на всички органи.

Жените са по-предразположени да задържат течности в организма. Това е свързано с излишъкът на хормона естроген, а така също с генетичното наследство и начина на живот, свързан със стрес, нездравословно хранене и прекалената употреба на сол.

За да помогнете на тялото срещу задържане на вода, трябва да свикнете да приемате повече храни, богани на калий и растения диуретици като артишок, целина, карфиол, чесън, лук, ананас, пъпеш, диня, круша, ябълки, праскови.

Ако задържате течности, намалете солта в храната и се научете да пиете много вода, тъй като единствено водата можа да изгони друга вода.

Задържане на вода сигнализира за нарушаване на баланса в организма. Може да се случи и на здрави хора, които нямат проблеми с бъбреците и сърцето.

Най-честите причини за задържане на вода са свързани с физически и емоционален стрес. Прекомерното изпотяване, диария, повръщане и внезапното повишаване на прием на храни с високо съдържание на натрий може да наруши равновесието от натрий и калий в организма. Обикновено промени в храненето и малко упражнения са достатъчни за облекчаване на симптомите, свързани с подувания и отоци.

Срещу задържане на вода се научете да пиете повече вода, тъй като тя е естествен диуретик, прочиства организма от токсини, от неразтворими частици в бъбреците и ускорява метаболизма.

Срещу задържане на вода трябва да намалите и стресът и напрежението. Отделяйте време за релакс на тялото и ума. Пълноценният сън е от особено значение.

Хубаво е да правите и редовни физически упражнеия, ходене пеша, разходки, ако страдате от задържане на вода в организма. Физическа активност най-малко 30 минути на ден помага при детоксикация на организма, което от своя страна спомага за намаляване на задържането на вода.

Препоръчва се ходенето пеша, както и плуването.

При задържане на вода освен солта, от менюто си трябва да изхвърлите преработени, консервирани и замразени храни, пици, хамбургери, чипс.

Полезни са храните, богати на витамин А и витамин С. Препоръчват се естествени диуретици като домати, зеле и моркови, магданоз, целина, диня, круша, череша, ябълки, мандарини. Много добре действа тиквата, както и сокът от червени боровинки, от грейпфрут, прясно изцеден лимонов сок, пише още lechitel.net.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност