Close search

Защо трябва да хапваме чесън, особено в студеното време?

Защо трябва да хапваме чесън, особено в студеното време? Скилидка чесън на ден ни дава здраве през цялата зима Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Съдържанието на жизненоважното химично съединение алицин, което е чудесно терапевтично средство прави чесъна един от най-полезните хранителни продукти. 

Именно алицинът, който съдържа сяра, е виновникът за аромата на чесъна.

Чесънът съдържа фосфор, калций и желязо, йод, сяра, хлор, алицин и алисатин. Той е полезен при диабет. Диабетът може да увреди бъбреците, нервната система, сърцето и зрението. Маслото от чесън помага при лечението на страничните ефекти на диабета.

Чесънът заради високото ниво на алицин предотвратява окисляването на вредния холестерол. Всички хора с високо ниво на вреден холестерол трябва да включат чесън в менюто си.

Чесънът е полезен при хипертония. Когато човек има високо кръвно, алицинът в чесъна действа отпускащо на кръвоносните съдове. Чесънът се бори и с тромбозите.

Всекидневната употреба на чесън помага да се отстранят проблемите с храносмилането. Дори раздразнения на храносмилателния тракт могат да бъдат отстранени с чесън.

Чесънът е богат на селен, кверцетин и витамин С, което помага за лечението на очни инфекции и болести. При болки в ушите се използва чесън, защото той има противогъбични и антибиотични свойства.

Чесново масло можете да си приготвите сами, като изцедите сока от настърган чесън и го добавите в зехтин. Сместа се съхранява при стайна температура три дни.

Чесънът лекува дизентерия, диария и колит. Ролята му в отстраняването на глистите е направо феноменална. Той не влияе на полезните организми в стомаха, но действа разрушително на вредните бактерии.

При настинка и кашлица консумирайте суров чесън. В началото на заболяването изяжте две сурови скилидки, това ще ви помогне да се преборите по-бързо с болестта.

Чесънът помага за заздравяването на рани, но трябва да се смесва с вода, тъй като може да подейства дразнещо на кожата. За предпазване от акне и за лечението му се използва маска от чесън, мед, течна сметана и куркума.

Чаша прясно мляко със сварени в него три скилидки чесън носи облекчение на страдащите от астма.

Чесънът е много полезен в суров вид. Само една скилидка дневно носи огромна полза за здравето ви.

Ако добавяте чесън в ястия, трябва да го добавите в последния момент, за да не се губят полезните му вещества, пише още dailymail.co.uk.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност