Close search

Защо трябва да ядем риба?

Защо трябва да ядем риба? Предимствата да се храним с риба Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Рибата е богата на протеини, съдържа ниско количество мазнини и осигурява редица ползи за здравето. Рибата е източник на протеини и омега-3 мастни киселини, така наречениете "добри" мазнини. 

Тъй като човешкото тяло не може да направи значителни количества от тези основни хранителни вещества, консумирането на риба е важно за набавянето им. Все повече доказателства сочат, че омега-3 мастни киселини, осигуряват редица ползи за здравето. Какви са те? Разказва най-голямата международна платформа за поръчка на храна, foodpanda.

Омега-3 мастни киселини поддържат здравето на сърдечносъдовата система, като играят важна роля в регулирането на кръвоносните съдове. Те са важни и за неврологичното развитие; намалява тъканото възпаление; облекчава симптомите на ревматоиден артрит; играят полезна роля при сърдечна аритмия (неравномерен пулс); намаляване на депресия.

Други предимства на редовната консумация на рибата са избрани научни открития, които показват следното:

Астма - децата, които ядат риба, може да бъдат по-малко вероятно да развият астма. 

Мозък и зрение - риба, богата на омега-3 мастни киселини може да допринесе за здравето на мозъчната тъкан и на ретината (светлочувствителна тъкан лигавицата на вътрешната повърхност на окото). 

Рак - омега 3 мастни киселини в рибата могат да намалят риска от много видове рак, от 30 до 50 процента, по-специално на устната кухина, хранопровода, дебелото черво, рак на гърдата, яйчниците и простатата. 

Сърдечно-съдовите заболявания – хора, които ядат риба всяка седмица намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт, чрез намаляване на образуването на кръвни съсиреци и възпаление, подобрява еластичността на кръвоносните съдове, понижава кръвното налягане, намаляване на мазнините в кръвта и повишаване на "добрия" холестерол. 

Деменция - възрастните хора, които ядат риба или морски дарове, най-малко веднъж седмично, може да имат по-нисък риск от развитие на деменция, включително и болестта на Алцхаймер. 

Депресия - хора, които редовно се хранят с риба, имат по-ниска честота на депресия (депресия е свързана с ниски нива на омега-3 мастни киселини в мозъка). 

Диабет - може да помогне на хората с диабет да управляват нивата на кръвната си захар.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност