Close search

Здравословни ползи от кайсиите

Здравословни ползи от кайсиите Здравословни ползи от кайсиите Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Кайсиите растат на топлолюбиви дървета, с мощни корени. Достига до височина над 8 метра, живее 40-60 години

Листата им са елипсовидни - лъскави, отгоре тъмнозелени, а отдолу матовозелени, цветовете - бели или розови.

Плодът е месест, със сплесната костилка, чиято ядка хората използват отдавна като заместител на бадема. Характерна бразда разделя плода на 2 части. Цветът на зрялата кайсия е от бледожълт до оранжев, някои сортове са мъхести. Първите кайсии зреят през юни, а късните - през август, припомнят колегите от zdravnitza.com.

По какъв начин обаче този сочен плод може да помогне на здравето ни.

  • Проблеми със сърцето и кръвното

Пресните кайсии съдържат 305 мг% калий, а сушените – до 1717 мг%. Това прави плодовете много полезни за хората, които страдат от сърдечно-съдови заболявания, особено при сърдечна недостатъчност и аритмия. 

Плодовете понижават и кръвното налягане, тъй като съдържат 8,3 мг% магнезий. Затова на хипертониците се препоръчват големи количества пресни кайсии.

За тези, които страдат от аритмия, се препоръчва пюре от 5 пресни кайсии, смесено с 1 ч . ч. айран. Тази доза трябва да се изпие в рамките на един ден.

Съединенията от групата на флавоноидите (260 мг%/100 г) укрепват стените на кръвоносните съдове.

  • Кайсии при рак

Кайсиевите ядки имат високо съдържание на витамин В17, известен още като амигдалин. В алтернативната медицина той се използва при терапия на рак. Важно е да се знае, че ядките трябва да се консумират печени. 

В книгата си “Силата на кайсиите – как лаетрила излекува моя рак”, авторката Хелън Кюран разказва как сама е излекувала раковото си заболяване чрез лаетрил – търговското наименование на амигдалина. Кюран е страдала от меланома с разсейки в черния дроб, а лекарите й давали не повече от 2-3 месеца живот. Тя се подложила на терапия с кайсиеви ядки, благодарение на които се излекувала.

Американското дружество за борба с рака изтъква, че заради високото си съдържание на каротин, кайсиите намаляват опасността от рак на ларингса, хранопровода и белите дробове.

  • Кайсии при анемия

Кайсиите съдържат 1,4 мг% желязо, което ги прави отлично средство за профилактика и лечение на малокръвието. 100 г от плода имат същото действие при кръвотворенето като 250 г черен дроб . Благотворното действие против анемия се дължи и на кобалта и медта в кайсиите.

  • Каисии при стомашни проблеми

Кайсиевият сок нормализира киселинността на стомаха и действа благоприятно при колити, съпътствани от метеоризъм и дисбактериоза. 

Препоръчваната доза е 70-80 мл 6-7 пъти на ден между храненията. Когато не е сезонът на пресния плод, със същото действие е настойката от сушени кайсии. Тя се приготвя като се залеят 100 г ситно нарязани сушени кайсии с 1 л гореща вода. Сместа престоява 6 часа на топло и е готова за консумация.

Лечебните свойства на кайсиите при язви и скрити отоци се дължи на диуретичната им функция. Отварата от кайсии облекчава възпалението на слизестите обвивки на стомашно-чревния тракт.

За хората, които страдат от хроничен запек, се препоръчва следното средство: 400 г сушени кайсии и 400 г сушени сини сливи без костилките се смилат. Добавя се 200 г течен мед и се разбърква. Сместа се приема по 1 ч. л. след вечеря, заедно с 1 ч. ч. топла вода.

  • Кайсии при простудни заболявания

Смята се, че лечебен ефект против простудни заболявания имат ядките на кайсиите. 20 костилки се натрошават, ядките се обелват, изсушават и стриват на прах. Той се консумира 3-4 пъти дневно по 1 ч. л. с мляко или чай. Против простуда, а и за по-бързо възстановяване след боледуване, се препоръчват и самите плодове, тъй като те съдържат 13 мг% витамин С.

  • Кайсии при влошено зрение

Кайсиите имат високо съдържание на бета каротин, който в организма се трансформира във витамин А. Той е отговорен за доброто зрение. Витаминът участва в състава на зрителния пурпур и образуването на кожата и лигавиците. 

Всекидневната консумация на три или повече кайсии понижава риска от макулна дегенерация, съобщава Аrchives of Ophthalmology, базирайки се на резултатите от медицинско изследване. Смята се, че макулната дегенерация е сред основните причини за загуба на зрението при възрастни.

Освен за зрението, витамин А засилва имунната ни система, полезен е за очите, косата, кожата, венците и жлезите.

  • Кайсии за укрепване на имунитета

Лечебните свойства на кайсиите са известни и за общо укрепване при бременни жени, деца и възрастни хора за подсилване на имунитета. За целта е достатъчно да се консумират по 100-150 г сушени плодове на ден.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност