Close search

Здравословните ползи от алабаша

Здравословните ползи от алабаша Полезният за здравето алабаш Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Алабашът е градински зеленчук от семейството на броколи, карфиол, къдраво, обикновено и брюкселското зеле. Отглежда се и в България и може да се консумира сурово, консервирано или варено.

Като вкус и текстура самият алабаш е близък до този на броколите, но е значително по-сладък. 

В най-прясно състояние и без термична обработка, е леко хрупкав и сочен като ябълка.

Една средна глава тежи около 100-150 г. Сто грама алабаш съдържат 27 калории или само 1,07% от Ориентировъчния дневен прием (ОДП) от 2500 ккал.

Налични са още 36% фибри, 14% мед, 11% желязо, по 9% магнезий, манган и фосфор и 12% витамин В6.

Алабашът има и значително наличие на друг витамин: в същите 100 г се съдържат 62 мг аскорбинова киселина, известна като витамин С.

Клетките на имунната система, защитаващи човешкото тяло, са особено зависими от витамин С. Той се съдържа във всяка една от тях и подпомага функциите им, но при инфекциозни заболявания се изчерпва много бързо. 

Науката все още не може да обясни напълно всички взаимодействия, но е доказан факт, че при ниски нива на витамина, имунната система отслабва драстично. Фагоцитите претърпяват силни нарушения в регулацията, цитокините действат много по-бавно, а способността на лимфоцитите да разпознават увредени или заразени клетки страда най-силно.

Поради това 100 г суров настърган алабаш, добавен към салатата, е една от най-полезните хранителни комбинации за студените месеци.

Листата на растението също са ядивни и богати на витамин А и каротени за здрава кожа и зрение, както и витамин К – подсилващ кръвта и жизненоважен за добрата чернодробна функция и усвояването на калций от организма.

Алабашът трябва да се избягва само от хора, страдащи от заболявания на щитовидната жлеза. Фитохимикалната група гоитрогени могат да доведат до възпаления на жлезата, дори в малки количества, припомнят от puls.bg.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност